Sziréna

2021.12.30. 08:08

Súlyosítanák a részeg fiatalok megverésével vádolt testvérpár büntetését

Egy fiúnak életveszélyes koponyasérülést okoztak, míg mások orrcsonttöréses sérüléseket is szenvedtek.

illusztráció

Forrás: MW-archív

Társtettesként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntette és súlyos testi sértés bűntette miatt ítélt el a Nyíregyházi Törvényszék két testvért, akik 2020 júliusában ittas ifjakra támadtak, és többeknek súlyos sérüléseket okoztak – írta közleményében a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség. 

 

Simon Ernő fellebbviteli főügyész tájékoztatása szerint a bíróság a 19 éves vádlottat 2 évi, 5 év próbaidőre felfüggesztett börtönre, öccsét 1 év 8 hónap fiatalkorúak fogházára ítélte, a végrehajtást 4 év próbaidőre felfüggesztve. Pártfogó felügyeletéről rendelkezve azt is előírták, hogy konfliktus- és agressziókezelő tréningre járjanak, és nyilvános helyen tartózkodniuk kell a szeszes italtól. 

 

Az elkövetéskor a testvérpár egy községi presszóban italozott, ahol az alkohol miatt szinte magatehetetlen, védekezésre képtelen állapotú fiatalok is voltak. A kötekedni, verekedni akaró vádlottak előzmény nélkül, ütve-rúgva estek nekik. Egy fiúnak életveszélyes koponyasérülést okoztak, míg mások orrcsonttöréses sérüléseket is szenvedtek. A vádlottak részben beismerő vallomást tettek, a súlyos sérülteknek kártérítést ajánlottak fel. 

 

„Megelőzésre sem alkalmas” 

A sértettek nem kérték a bántalmazóik megbüntetését, és a támadók bocsánatkérését is elfogadták. 

A törvényszék az enyhítő körülmények miatt határozott felfüggesztett szabadságvesztés kiszabásáról. A megyei főügyészség azonban hosszabb, végrehajtandó szabadságvesztés és közügyektől eltiltás kiszabásáért fellebbezett. A vádlottak és védőik az elsőfokú ítéletet elfogadták. 

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a törvényszék ítélete a büntetés céljainak nem felel meg, az igen enyhe büntetés az egyéni és általános megelőzésre sem alkalmas. 

A fellebbezést a Debreceni Ítélőtábla bírálja el. 

 

HBN 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában