Sok hűhó semmiért

2021.10.14. 10:07

Üres autót törtek fel az újvárosi tolvajok, fél év börtön a büntetésük

Mindössze egy láthatósági mellényt zsákmányoltak.

A Debreceni Járásbíróság az október 13-i előkészítő ülésén hirdetett ítéletet annak a két vádlottnak az ügyében, akik feltörtek egy gépkocsit Balmazújvárosban. A másodrendű vádlott más ügye miatt letartóztatásban van, ezért jelenlétét a távmeghallgató rendszer segítségével biztosították – írja honlapján a Debreceni Törvényszék.

Az ügyész az előkészítő ülésen mértékes indítványt tett a büntetés tartalmára – hat hónap börtönbüntetés – vonatkozóan, ha a vádlottak beismerő nyilatkozatot tesznek és lemondanak a tárgyaláshoz való jogukról. A két férfi a vádirattal egyezően elismerte a bűncselekmény elkövetését, tárgyaláshoz való jogukról pedig lemondtak, amit a bíróság végzésével elfogadott.

Az elsőfokú bíróság a többszörös visszaeső vádlottakat társtettesként elkövetett lopás vétségében mondta ki bűnösnek, ezért őket hat hónap börtönbüntetésre ítélte és egy évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a két vádlott 2020. január 23-án este gyalog közlekedett Balmazújvárosban, amikor észrevettek egy az utcán parkoló gépkocsit. Megbeszélték, hogy kinyitják és átkutatják a sértett gépkocsiját. Az elsőrendű vádlott kesztyűt húzott a kezére és megpróbálta kinyitni az autó ajtajait, ami nem sikerült, s ekkor a nála lévő 11 centiméter pengehosszúságú konyhakéssel kifeszítette a bal első ajtó zárszerkezetét, majd kutatni kezdett az utastérben, ahonnan ellopott egy láthatósági mellényt, mást azonban nem talált. Társa egy darabig figyelt, majd kinyitotta a jármű rakterének ajtaját, fellépett a platóra, ám mivel ott semmit sem talált, így kiszállt. A két férfi gyalog indult tovább, az eltulajdonított láthatósági mellényt az elsőrendű vádlott a kabátja alá rejtette.

A vádlottak út közben észrevették az időközben értesített rendőröket, ezért az elsőrendű vádlott a láthatósági mellényt, a konyhakést és a kesztyűt egy közelben lévő kukába dobta. A két férfit a rendőrök ellenőrzés alá vonták és előállították őket a rendőrkapitányságra. A nyomozóhatóság a sértett 1000 forint értékű láthatósági mellényét visszaadta, így a kár teljes egészében megtérült.

A Debreceni Járásbíróság ítélete jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában