Az ítélet jogerős

2021.10.05. 09:20

Szökni próbált, de elfogták a hajdúbagosi férfit

Európai elfogatóparancs is volt ellene.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Debreceni Járásbíróság büntetővégzés meghozatalával – tárgyalás mellőzésével – ítélt el egy férfit fogolyszökés vétségének kísérlete miatt. Büntetővégzésével a bíróság a Magyarországon büntetlen előéletű vádlottat 1 év fogházbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette – olvasható a Debreceni Törvényszék közleményében.

A bíróság szerint a vádlott ellen a német bíróság 2020. január 2-án európai elfogatóparancsot adott ki, amely alapján a magyar hatóság június 10-én elfogta, és őrizetbe vette. A Fővárosi Törvényszék június 11-én nyilvános tárgyaláson meghozott végzésében elrendelte a a férfi ideiglenes átadási bűnügyi felügyeletét azzal, hogy az akkor szűnik meg, és kell a vádlottat szabadlábra helyezni, ha az elrendeléstől számított 40 napon belül, azaz július 21-ig az európai elfogatóparancs nem érkezik meg. Az európai elfogatóparancs határidőben történő megérkezése esetében az ideiglenes átadási bűnügyi felügyelet az átadási letartóztatás elrendeléséig tart. Az ideiglenes átadási bűnügyi felügyelet betartását a vádlott mozgását nyomon követő technikai eszközzel rendelte ellenőrizni a bíróság.

Ennek a tartama alatt magatartási szabályként azt rendelte el a bíróság, hogy a vádlott Hajdú-Bihar megye közigazgatási területét engedély nélkül nem hagyhatja el, tartózkodási helyét engedély nélkül nem változtathatja meg.

A vádlott félt attól, hogy a német hatóságok rövidesen Németországba szállítják, ahol börtönbe kerül. A férfi úgy döntött, hogy megszökik, ezért hajdúbagosi lakóhelyéről Görbeházára ment a volt élettársához, ahol a gyermekétől elbúcsúzott, majd Debrecenbe utazott. A debreceni buszvégállomáson július 26-án reggel a férfi beszállt egy ismerőse gépkocsijába, majd annak hátsó ülésén a rá felhelyezett mozgását nyomon követő technikai eszközt levágta, és azt a város északi részén, egy buszmegálló kukájába kidobta. A 47 éves férfi a korábbi munkahelyén, egy építkezésen rejtőzött el.

A rendőrségre azonnal jelzés érkezett arról, hogy a nyomkövető szíj megrongálódott, a férfi pedig nem volt elérhető, nem sokkal később pedig a járőrök a GPS-jel alapján a nyomkövető eszközt is megtalálták. Debrecen kivezető fő útvonalain azonnal ellenőrző átengedő pontokat alakítottak ki a rendőrök, majd megkezdték a férfi felkutatását, amely július 27-én hajnalban eredményre vezetett. A rendőrök a vádlottat a Balmazújvárosi út mellett lévő építkezésen elfogták, és a rendőrkapitányságra előállították.

A büntetővégzés ellen nincs helye fellebbezésnek, de a kézbesítésétől számított 8 napon belül tárgyalás tartását lehet kérni. A bíróság a tárgyalás tartására irányuló kérelem esetén előkészítő ülést tart. A büntetővégzés szeptember 28-án jogerőre emelkedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában