Emberölés kísérlete

2021.10.12. 09:49

Migránsonként száz-kétszáz eurót kérhettek az embercsempészek

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint fennállt a fulladásos halál reális lehetősége.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség bűnszervezetben, vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva, csempészett személy sanyargatásával, üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntette és több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat két magyar és egy román állampolgár ellen. A Debreceni Törvényszék egy vádlottat nyolc évi fegyházra, a román állampolgárt három évi fegyházra, míg bűnsegédként elkövetett embercsempészés bűntette miatt elítélt társukat két év, végrehajtásában négy év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélte. A külföldi állampolgárt öt évre Magyarország területéről kiutasította. A törvényszék vagyonelkobzásról is rendelkezett.

Az ítéleti tényállás szerint a vádlottak 2019 nyarán Magyarország délkeleti, határmenti területén illegális migránsok csempészetével foglalkoztak. Az egyik vádlott először nyolc, pár nappal később harmincegy afgán és indiai honosságú személyt szállított, akik jogszerű magyarországi tartózkodásukat igazolni nem tudták. A vádlott női segítője első alkalommal „előfutóként” biztosította a rendőri intézkedés elkerülését. Jelzésére a vádlott egy földúra hajtott és a migránsokat hátrahagyva elmenekült a rendőrök elől.

A második esetben az illegális migránsokat egy zárt rakterű, levegőtlen kisteherautóba zsúfolva szállította az autópályán anélkül, hogy a jármű folyamatos szellőzéséről gondoskodott volna. Szándéka szerint a gépjárművel mintegy háromszáz kilométeres távon megállás nélkül, legalább három óra hosszat haladt volna. Az akár halálhoz is vezető, életet veszélyeztető állapot előidézésére alkalmas utazást rendőri tettenérés szakította meg.

A román állampolgár vádlott 2019 augusztusában, hajnali órákban a romániai határátkelő közelében tizenkilenc illegális migráns személyt szállított gépjárművével, a rendőrjárőr azonban vele szemben is sikeresen lépett fel. A bíróság két embercsempészt az elfogása után nyomban letartóztatott. A bűnszervezet tagjaként eljáró vádlottak migránsonként száz-kétszáz euró viteldíjra számíthattak – részletezi közleményében a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség.

A törvényszék az egyik vádlott bűnösségét a vádirattal szemben minősített emberölés bűntettének kísérlete helyett harmincegy személy sérelmére elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében mondta ki.

A vádlottak és védőik részben enyhítésért – eltérő jogi minősítés miatt-, részben felmentés céljából fellebbeztek. A vádhatóság a bűncselekmény téves minősítése miatt több emberen elkövetett emberölés bűntette kísérletének megállapítását, és e vádlott, valamint segítője büntetésének jelentős súlyosítását indítványozta.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a gépkocsit vezető vádlott az oxigénhiányos, zárt légtérben szállított sértettek életét nem csupán veszélyeztette, hanem valóban fennállt a fulladásos halál reális lehetősége, amely emberölés bűntettének kísérletével azonos. A járművezetés eltiltás büntetés is indokolt, mivel a bűncselekmények elkövetéséhez gépjárművet használt. Az „előfutó” vádlott ugyancsak bűnszervezet tagjaként járt el, hiszen nyilvánvaló tudomása volt arról, hogy Ázsiából az illegális migránsok kizárólag szervezett bűnözők közreműködésével juthattak el Magyarországra.

A nem jogerős ítélet ellen bejelentett fellebbezések alapján a Debreceni Ítélőtábla határoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában