Rendőrségi akció

2021.10.13. 10:39

Megyénkben is egyre több a mobilozó sofőr az utakon

A vezetés közbeni telefonálásért tízezer forint helyszíni bírság és három büntetőpont jár.

20210921 Kaposvár Bírság a szabálytalankodóknak. Tízezer forint és három büntetőpont: a vétkes sofőrök Kaposváron ilyen büntetésre számíthattak. A rendőrök egy országos közlekedésbiztonsági akcióhoz kapcsolódva elsősorban a menet közbeni mobiltelefonhasználatot ellenőrizték, de olyan járművezető is lebukott, aki nem csatolta be az övet. Fotó: Lang Róbert lr Somogyi Hírlap

Fotó: illusztráció / MW-archív

A közelmúltban az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata ­(Roadpol) „Figyelem az útra” címmel hirdetett fokozott ellenőrzést, amelyhez a magyar rendőrség is csatlakozott. Az akcióban elsősorban a vezetéskor kézben tartott mobiltelefon használatát ellenőrizték, de a járművezetők figyelmét elvonó egyéb tevékenységeket is megfigyelték.

A Hajdú-Bihar Megyei Rend­őr-főkapitányság a Napló megkeresésére közölte, hogy

az akció egy héten át tartott – ez időszak alatt pedig megyénkben mobiltelefon-­használat miatt negyvennégy esetben jártak el a rendőrök.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy Hajdú-Bihar megyében mennyire jellemző probléma az utakon, hogy a járművezetők figyelmét elvonja a mobiltelefon használata. A hatóság a Napló kérdéseire válaszolva a következő tájékoztatást adta: kijelenthető, hogy a járművezetők az internetes közösségi felületek elterjedésével egyre nagyobb arányban használják a mobiltelefonokat vezetés közben is, ám a legnagyobb problémát talán az jelenti, hogy mára megváltoztak a felhasználási szokások. Régebben ugyanis jellemzően csak beszéltek a mobiltelefonokon vezetés közben, mára azonban egyre gyakrabban írásban kommunikálnak a közösségi oldalakon. Önmagában már az is nagyon veszélyes, hogy valaki a füléhez tartott készüléken beszél vezetés közben, de ebben az esetben legalább a tekintete az útra szegeződik. Ha azonban szöveget gépel a telefonba, pötyögés közben nemcsak az egyik keze foglalt, de szinte elkerülhetetlen a tekintet rendszeres elvándorlása, mely eltereli a járművezető figyelmét és tekintetét az útról.

A gyalogosok problémája is

A Hajdú-Bihar Megyei Rend­őr-főkapitányság a Hajdú-bihari Naplón keresztül is szeretné felhívni a gépjárművezetők figyelmét, hogy vezetés közben mobiltelefont használni veszélyes, ugyanis ilyenkor a gépjárművezető figyelme csökken, kevésbé képes a környezetére figyelni. A járművezetők telefonálás közben jellemzően lassabban reagálnak a közúti jelzésekre, illetve egyes jelzőtáblákat észre sem vesznek, továbbá növekedhet a fékezési késedelmi idő is. A telefonálásnál még veszélyesebb, ha valaki a készüléken vezetés közben sms-t ír, a közösségi oldalakon barangol vagy akár filmet néz.

Mint megtudtuk, leginkább a fiatalabb korosztályra jellemző a mobiltelefonok rendszeres használata utazás közben, de nemcsak járművezetéskor jelent balesetveszélyt, hanem megfigyelhető a probléma a gyalogosközlekedésben is. A rendőrség sok esetben tapasztalja, hogy a kijelölt átkelőhelyeken körültekintés nélkül úgy haladnak át a gyalogosok, hogy eközben a telefont nézik vagy nyomkodják.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában