jogerős ítélet született

2021.10.22. 10:20

Lövöldözés Hajdúnánáson: egy mobiltelefon fogta fel a légpuskagolyót

A Hajdúböszörményi Járásbíróság büntetőeljárást folytatott az ellen a férfi ellen, aki légpuskával rálőtt egy haragosára Hajdúnánáson.

Fotó: illusztrácó / Shutterstock

Az ügyészség még 2020 decemberében emelt vádat a férfival szemben garázdaság vétsége miatt. A büntetővégzés meghozatalára irányuló vádiratban az ügyészség indítványt tett arra, hogy a járásbíróság a vádlottal szemben az iratok tartalma alapján, pénzbüntetést és közérdekű munka büntetést szabjon ki tárgyalás lefolytatása nélkül – írja a Debreceni Törvényszék.

A büntetett előéletű vádlottal szemben a bíróság 2021. január 29-én – tárgyalás mellőzésével – meghozta a büntetővégzést, amelyben őt 336.000 forint pénzbüntetésre és 200 óra közérdekű munka büntetésre ítélte.

A bíróság szerint a vádlott 2020. július 5-én hajnalban telefonon szóváltásba került egy férfival, akivel régóta haragos viszonyban állt. A beszélgetés során kölcsönösen megfenyegették egymást, majd a vádlott felszólította a férfit, hogy verekedjenek meg, ezért haragosa a vádlott hajdúnánási házához ment.

A 44 éves vádlott egy faléccel fogadta a férfit, majd visszament a házába, és követ, kavicsokat kezdett el dobálni haragosa felé. Ezt követően a tulajdonában álló légpuskával a férfi irányába lőtt.

A lövedék a sértett jobb combját találta el, ám a nadrágzsebében tartott mobiltelefonja felfogta azt. A telefon a lövés következtében megrongálódott, a férfinak sérülései nem keletkeztek. A vádlott cselekménye azonban alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást és riadalmat keltsen.

A büntetővégzés kézhezvételét követően a törvényes határidőn belül a vádlott tárgyalás tartása iránti kérelmet nyújtott be, mivel nem ő, hanem a haragosa követett el bűncselekményt. A büntetővégzés így akkor nem emelkedett jogerőre, a bíróság az ügyben kitűzte az előkészítő ülés időpontját.

A Hajdúböszörményi Járásbíróságon megtartott előkészítő ülésen a férfi tagadta a bűncselekmény elkövetését és kérte az ügyben tárgyalás tartását. A férfi a bizonyítási eljárás során végül mégis beismerte a bűncselekmény elkövetését, ezért őt a járásbíróság 2021. október 20-án garázdaság vétségében mondta ki bűnösnek.

A vádlottat a bíróság 132.000 forint pénzbüntetésre ítélte, amely a büntetővégzésben szereplő pénzbüntetésnél enyhébb, azonban a közérdekű munka büntetést 312 órára emelte. A bíróság a légpuskát elkobozta. A Hajdúböszörményi Járásbíróság ítélete jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában