ellenőriztessük a rendszert!

2021.10.15. 07:00

Hivatalosan is kezdetét vette a fűtési szezon, törekedni kell a balesetek megelőzésére!

Közeledik a tél, ezért nem árt ellenőriztetni a kéményünket, kazánunkat.

2020.01.29. Nagykaniza Az utóbbi időben szinte rendszeres szénmonoxid- mérgezések, illetve a gyakori lakástüzek megelőzésére fórumot szervezett a megyei katasztrófavédelem. Fotó : Szakony Attila SzA Zalai Híirlap Képen: Kovács Zsigmond kéményseprő és Gyulai Csaba kéményseprőmester

Fotó: MW-archív

Sajnos előfordulhat, hogy a kazánunk menthetetlen, és le kell cserélni, ezt még ősszel, időben tegyük meg. Magyarországon ma már csak az Energy-related Products (ErP) jelzéssel ellátott eszközöket szabad beszerelni. Ennek a típusnak gazdaságosabb és környezetbarátabb a működése, sokkal magasabb hatásfokkal üzemel, és nem utolsósorban biztonságosabb is, mert használatával nem áramolhat vissza a szén-monoxid a helyiségbe – tudtuk meg Papp-Kunkli Nórától, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől.

Fő a biztonság

– Ahol korábban nem ilyen kazán volt, ott átalakítás szükséges. Hogy mekkora, az a régi kazán típusától függően változik, de a gyakorlatban az a tapasztalat, hogy minimális módosítás szükséges, elsősorban ahhoz, hogy az új kazán megfelelően beköthető legyen a kéménybe. Fontos, hogy szakemberrel dolgoztassunk a hatékony működés és a biztonságunk érdekében!

A tervezést mérnökkel végeztessük, majd a tervek alapján a kivitelezést jogosultsággal rendelkező gázszerelővel, beszerelés után pedig kötelező kéményseprőt hívni az átvételhez

– figyelmeztetett a szóvivő. Hozzátette, hogy a kéményátvételi munkákat a szakembereik folyamatosan végzik. – Semmiképpen ne házilag próbáljuk cserélni vagy javítani a kazánt! A biztonságunk érdekében képesítéssel rendelkező szakemberrel végeztessük el a munkát. Ha pedig a működés közben bármilyen javítás szükséges a kazánon, utána érdemes a kéményseprést is megrendelni – hangsúlyozta.

Elmondta, hogy néhány egyedi esetben, társasházaknál előfordulhat, hogy többféle kazánt szeretnének egy kéménysorra kötni. A zárt égésterű gyűjtőkéményeknél van lehetőség megfelelő átalakítással arra, hogy a kéményen egyszerre legyen hagyományos zárt égésterű és kondenzációs tüzelőberendezés is.

De bármilyen átalakítás megkezdése előtt szakember véleményét kell kikérni, aki az átalakítás lehetőségeit megvizsgálja.

Időigényes, de megéri

A Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleménye szerint a hivatalos fűtési szezon október 15-én kezdődik, viszont a hűvösebbre fordult időjárás miatt sok helyen már befűtöttek. Azok, akik még nem ellenőriztették kéményüket és fűtőeszközeiket, a szakemberek leterheltsége miatt hosszabb várakozási idővel számoljanak. Érdemes figyelni, hogy a kéményellenőrzés napján ne fűtsünk be, hogy a kéményseprőnek ne forró környezetben kelljen dolgoznia. A kémények javasolt ellenőrzési gyakorisága gázos fűtés esetén kétévente, szilárd tüzelés esetén évente egy alkalom. Akik családi házban élnek, és a családi házba nincs bejegyezve semmilyen vállalkozás, azok számára a kéményseprés ingyenes, de időpontot kell foglalni.

Azt, hogy mennyire fontos az ingyenes lakossági kéményseprés lehetőségével élni, mutatja a tény, amely szerint a tűzoltókat idén már 24 kéménytűzhöz riasztották Hajdú-Bihar megyében.

Az ilyen esetek leggyakoribb oka, ha nincs megfelelően kitisztítva a kémény, és a belső falára lerakódott korom és kátrány meggyullad. Minden hatodik lakástűz a kéményben keletkezik.

Érdemes érzékelőt elhelyezni

A fűtési időszakban megnő a szén-monoxid-mérgezéses esetek száma. Tévhit, hogy csak a régi gázkazánoknál jelentkezhet ez a probléma, hiszen minden nyílt égésterű fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amennyiben nincs elegendő levegő-utánpótlás. A kandalló, a cserépkályha, illetve a vegyes tüzelésű kazán, a konvektor és a fali vízmelegítő is lehet nyílt égésterű, és akkor ezek a szoba levegőjét használják működés közben.

Ha nincs elég friss levegő ezek környezetében, szén-monoxid fog keletkezni, amely magas koncentrációban akár egy percen belül is halált okozhat.

Idén már egy ember halt meg emiatt a megyében. Évente egyszer érdemes szakemberrel megnézetni a fűtést és a vízmelegítőket. Ezek hőtermelő, lánggal égő berendezések, a meghibásodásuk lakástűzhöz vagy szén-monoxid-mérgezéshez vezethet.

Érdemes minden nyílt égésterű fűtő- és vízmelegítő eszköz mellé szén-monoxid-érzékelőt helyezni. A megbízható érzékelők listája megtalálható a katasztrófavédelem honlapján. Az érzékelőt a fűtőeszköztől vagy vízmelegítőtől egy méterre, fejmagasságba helyezzük el, és figyeljünk a szavatossági idejükre.

SZT, HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában