több a halálos is

2021.10.30. 15:30

Az élénkebb forgalommal együtt a balesetek száma is nőtt a megyében

A súlyos sérüléssel járó közúti szerencsétlenségek száma csökkent, a könnyebbeké és a halálosaké növekedett.

20210830 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Menetrend szerint közlekedő városi autóbuszjárattal ütközött össze egy személyautó Miskolcon, a Miskolctapolcai út és a Csabai kapu találkozásánál.

Fotó: MW-archív

Háromról tizenegyre emelkedett a halálos balesetek száma, arányuk az összes között 3,5 százalék volt, miközben az országos átlag 3,0. Ez a helyzet megyénkben, ha a 2021 első felében történt esetek adatait összevetjük az előző év azonos időszakában észleltekkel.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, „Fókuszban a megyék, 2021. I. félév” című kiadványában rámutatnak: 2021 I. félévét még érintették a járványügyi intézkedések, a kijárási tilalom, az intézménybezárások, a határzár. A második negyedévben, a korlátozások lazításával az élénkülő gépjárműforgalom nyomán a balesetek száma is emelkedni kezdett.

Az idei első félévben 314 baleset következett be Hajdú-Bihar megye útjain. Számuk az országosnál (3,1 százalék) kisebb mértékben, 2,3 százalékkal emelkedett a járvány által sújtott előző év I. félévéhez képest, ám 15 százalékkal kevesebb volt, mint 2019 első félévében, amikor még hírből sem ismertük a Covid–19-járványt.

Kimenetelét tekintve 2021 I. félévében 71 baleset végződött súlyos, 232 könnyű sérüléssel, az előbbiek száma 15 százalékkal csökkent, az utóbbiaké 5,5 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A halálos balesetek száma – ahogy azt a bevezetőben említettük – 3-ról 11-re emelkedett, arányuk az összes között 3,5 százalék volt, az országos átlagnál (3,0) magasabb.

Azt is érdemes megemlíteni: megyénkben a vizsgált időszakban 18 balesetben, az összesnek az 5,7 százalékában mutattak ki alkoholos befolyásoltságot. A KSH összegzése azt is megállapítja: a balesetek túlnyomó része, 97 százaléka a járművezetők hibájából következett be, jellemzően a sebesség nem megfelelő megválasztása (az összes baleset 34 százaléka) és az elsőbbség meg nem adása (28 százalék) miatt.

Az országos kitekintésből csak néhány mozzanatot emelnénk ki. A koronavírus-járvány nélküli 2019 I. félévéhez képest Tolna megye kivételével minden megyében – többségükben két számjegyű százalékos – csökkenés következett be a balesetek számában. A népesség számához viszonyítva az idei I. félévben a legtöbb baleset Budapesten, a legkevesebb pedig Borsod-Abaúj-Zemplén megyében következett be. A halálos kimenetelű balesetek aránya Fejér megyében volt a legmagasabb (5,7 százalék), a súlyos sérüléssel járóké pedig Komárom-Esztergomban (41 százalék). Alkoholos befolyásoltság a legnagyobb arányban a Bács-Kiskun megyei (12 százalék), legkevésbé a fővárosi (5,0 százalék) balesetekben játszott szerepet.

Van, amiben vezetünk

Az emelkedő balesetszámmal összefüggésben a közlekedési balesetekben az egy évvel korábbinál 3,8 százalékkal többen, összesen 8209-en sérültek meg hazánkban. Az érintettek 24 százaléka súlyosan, 73 százaléka könnyebben sérült, és 206-an életüket vesztették. Arányaiban a legtöbben Tolna megye (37 százalék) közútjain szenvedtek súlyos, Hajdú-Biharban (80 százalék) könnyű sérülést, halálos balesetet pedig Jász-Nagykun-Szolnok megyében (5,1 százalék) – ismerteti a KSH.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában