a károk óriásiak

2021.09.29. 20:00

Vulkánkitörés La Palma szigetén: kétségbeejtő pillanatokról számolt be egy balmazújvárosi származású nő

Egy helyi lakostól, Bíró Ildikótól kaptunk helyszíni jelentést a jelenlegi helyzetről.

Smoke rises from cooling lava after the Cumbre Vieja volcano erupted on the Canary Island of La Palma on September 21, 2021. - A new fissure has emerged in the erupting volcano on Spain's Canary Islands, belching out more lava and forcing another 500 people to flee as experts closely watched its progress towards the sea. (Photo by JOSE MARIA MONTESDEOCA / AFP)

Fotó: AFP

Óriási természeti csapás érte a közelmúltban a Kanári-szigeten és környékén élőket. Mint az már szeptember közepén olvasható volt több külföldi hírportálon, a kormány hatalmas vulkánkitörésre figyelmeztette a La Palma sziget lakóit. Már a hónap elején több ezer földrengés rázta meg a térséget, és a napok elteltével a rengések egyre fokozódtak, majd bekövetkezett a katasztrófa: szeptember 19-én kitört a vulkán, több ezer embert evakuáltak La Palma szigetén. A fülsüketítő robbanást követően füstöt, lávát és szikladarabokat okádó Cumbere Vieja vulkán befeketítette a helyiek és a turisták mindennapjait, a helyzet pedig napokkal később is csak fokozódik.

Mint az a híradásokból kiderül, a napokban katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánították La Palma szigetét. A helyi repülőtér üzemel, viszont a légitársaságok biztonsági okokból felfüggesztették a járataikat.

Vulkanológusok közlése szerint a láva elérte az óceánt, és most attól tartanak, emiatt mérgező gázfelhők alakulhatnak ki

– közölte a Guardian.

Folytatódik a mentés

Információinkat a helyszínről is megerősítették, ugyanis egy balmazújvárosi születésű fiatal nő, Bíró Ildikó évek óta a Kanári-szigeteken él, és megkeresésünkre elmondta, már két hete voltak kisebb földrengések, a kutatók pedig már akkor jelezték: a legrosszabbra kell számítani!

– Muszáj volt felkészülni a vulkánkitörésre, ugyanis minden jel arra mutatott, bekövetkezik a baj, így a hatóságok már készültségben álltak, ezért nem történt, legalábbis nem tudunk személyi sérülésről – kezdte az informálást.

„Az evakuáció tervét – egy esetleges kitörés esetén – napokkal a természeti katasztrófa előtt nyilvánosságra hozták, viszont a mentést szeptember 19-én, a kitörés napján kezdték meg.”

– Káoszról, pánikhelyzetről nem lehet beszélni, viszont a közhangulat inkább nyomasztó és kétségbeesett. Nem tudunk úgy kilépni az utcára, bekapcsolni a tévét, hogy ne halljunk arról, mi történik La Palma szigetén. Néhány napja lezárták a repteret, akkor nagyobb tömeg alakult ki a kikötőben, a jegyvásárló rendszer összeomlott, több ezer ember igyekezett elhagyni a térséget – fűzte hozzá.

Adománygyűjtő akciók

Értesüléseink szerint több mint 500 lakóházat, közel 230 hektár termőföldet és körülbelül 20 kilométernyi hosszú közutat teljesen megsemmisített a láva.

„Jelenleg hozzávetőlegesen eddig 6 ezer embert evakuáltak, akiknek nagy része katonai állomásokon és sportcsarnokokban vannak elszállásolva. Egyelőre 7 milliárd forint becsült kárértékről beszélnek”

– mondta, majd megjegyezte, most „virágzik” a katasztrófaturizmus, ami nagyban megnehezítette a mentési munkákat az első pár napban, emiatt sok közutat zártak le a régióban. Az érintett térségekben jelenleg felfüggesztették az oktatást, illetve kijárási korlátozást vezettek be több közeli városban is a hamu és a lehetséges mérges gázok miatt. Az egész ország területéről érkeztek a katasztrófavédelemtől, rendőrségtől, továbbá a határon túlról vulkánkutatók is. Emellett megannyi tárgyi segítséget küldenek, és számos adománygyűjtő akciót indítottak az ország több pontján. Most azt mondják a kutatók, hetekig, de akár hónapokig is fennállhat még a káosz, viszont az infrastruktúra visszaállítása, a lakóházak felépítése évekig eltarthat – fogalmazott.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában