a város egyik arca volt

2021.09.06. 12:23

Talán sosem derül ki, ki ütötte el Attilát

A közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt indult büntetőeljárást a debreceni rendőrség megszüntette.

Bizonyítottság hiányában a rendőrség idén tavasszal megszüntette a Rostás Attila 2019. őszi elgázolása miatt, közúti baleset gondatlan okozásáért indított eljárást; a korábbi gyanúsított ellen már csak segítségnyújtás elmulasztása gyanújával nyomoznak – közölte a Cívishír érdeklődésére a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség szóvivője szeptember 2-án.

Köztudott, Rostás Attilát, a város ismert koldusát tragikus baleset érte a Csapó-Rákóczi utcák kereszteződésében, a gyalogátkelőhelyen; a kórházba szállítását követően életét vesztette. A csaknem két éve tartó nyomozás részleteiről, fejleményeiről rendszeresen beszámoltunk, így tudható, hogy rövid időn belül a rendőrség látókörébe került egy, a balesettel összefüggésbe hozható gépjármű. Ekkor még csak segítségnyújtás elmulasztása bűntett miatt nyomoztak. Azt követően „minden körülményre kiterjedő vizsgálat” kezdődött – szakértők bevonásával – azért, hogy tisztázzák a baleset pontos körülményeit. 2020 februárjára a nyilvánosság számára is kiderülhetett: nem rögzítette térfigyelő kamera a történteket. Ekkor az ügy minősítését megváltoztatták, s immár halált okozó közúti közlekedési baleset gondatlan okozása vétség miatt vizsgálódtak. Egy évvel később viszont már halálos közúti baleset gondatlan okozása és segítségnyújtás elmulasztása bűntett gyanújával zajlott a nyomozás, és az is kiderült, egy személyt gyanúsítottként kihallgattak Attila elgázolása miatt.

Körülbelül két-, háromhavonta érdeklődtünk a rendőrségnél, pontosan hol tart a nyomozás, időközben változott-e az eset minősítése, jelentkeztek-e szemtanúk, elkészült-e már a szakértői vélemény, a gyanúsított szabadlábon van-e. De rendszerint a nyomozás érdekeire hivatkozva nem válaszoltak a feltett kérdéseinkre. Legutóbb augusztus 24-én kérdeztük a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályát, de mint írták, az ügyben az eljárás jelenleg is folyamatban van, ezért nem adnak bővebb tájékoztatást. Holott a főügyészség szeptember 2-i válaszából kiderül, a halálos közúti baleset gondatlan okozása miatti büntetőeljárást hónapokkal ezelőtt megszüntették! A főügyészségtől ezen kívül azt is megtudtuk, a gyanúsított ellen jelenleg is zajlik a segítségnyújtás elmulasztása vétsége miatt indult nyomozás.

Kiderült az is, a gyanúsított ellen nem rendeltek el kényszerintézkedést, azaz nem helyezték bűnügyi felügyelet alá, és le sem tartóztatták. A nyomozás lezárását követően a nyomozóhatóság az iratokat meg fogja küldeni a járási ügyészségnek, amelyik dönt majd a folytatásról.

További információ hiányában még mindig csak találgathatunk a balesetről. Nem tudjuk a pontos körülményeket, ahogy azt sem nyert bizonyítást, a gyanúsított ütötte-e el Attilát, vagy csak a helyszínen járt a balesetet követően, és nem segített Attilán. Azaz észlelte a balesetet, de továbbhajtott. Ha utóbbi, akkor elképzelhető, hogy soha nem derül fény arra, ki volt a gázoló, ha előbbi, akkor pedig a rendőrség nem tudta bizonyítani, hogy ő összefüggésbe hozható a baleset bekövetkezésével.

A police.hu oldalon még mindig elérhető a nyomozás eredményességét elősegítő felhívás, vagyis a rendőrök továbbra is várják a szemtanúk jelentkezését.

Attila halálhíre után törzshelyén, a Sesztina-háznál mécseseket, virágokat helyeztek el a helyiek, majd csendes megemlékezést tartottak. A 48 éves szelíd férfit nagyon sokan ismerték és kedvelték, a közösségi médiát elárasztották a róla szóló történetek. Attilát végül a nyilvánosság kizárásával, családi körben helyezték végső nyugalomra 2019 őszén.

A Büntető Törvénykönyv szerint aki nem nyújt a tőle elvárható segítséget sérült vagy olyan személynek, akinek az élete vagy testi épsége közvetlen veszélyben van, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Fogarasi Renáta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában