Szakértői vélemény és fotók

2021.08.16. 07:53

Tragédia az M7-esen: árulkodó a baleset időpontja

Megkerestük Tiba Jánost, aki 1983-ban azt a buszt vezette, amelyik fékhiba miatt egy kétszáz méteres szakadékba zuhant Graz közelében.

Nyolcan életüket vesztették, nyolcan súlyosan, negyvenen pedig könnyebben megsérültek abban a buszbalesetben, amely vasárnap hajnalban történt az M7-es autópályán Szabadbattyánnál. Az autóbusz eddig ismeretlen körülmények között oldalára borult, melynek következtében több személy a jármű alá szorult. A rendőrség tájékoztatása szerint a Horvátországból hazafelé tartó buszon ötvenhatan utaztak.

Az eset kapcsán a Napló megkereste Tiba Jánost, aki 1983-ban azt a buszt vezette, amelyik fékhiba miatt egy kétszáz méteres szakadékba zuhant Graz közelében, és amelyen tizenöten vesztették életüket. A debreceni férfi nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, annyit mégis elárult, hogy műszaki hiba és emberi mulasztás is okozhatta a tragédiát.

„A baleset időpontja árulkodó lehet, hiszen a kora reggeli időpont a leg­kritikusabb, legalábbis az elalvásos balesetek zöme ekkor fordul elő”

– jegyezte meg a szakember, amikor a szabadbattyáni balesetről kérdeztük.

A debreceni férfi azóta egy műszaki vizsgabázist vezet és arra tette fel az életét, hogy kiszűrje a forgalomból a hibás járműveket. A szakember szerint a nemzetközi forgalomban részt vevő autóbuszok szigorú előírásoknak kell hogy megfeleljenek, évente vesznek részt teljes körű átvizsgáláson, de az üzemeltetőnek kötelessége minden egyes út előtt is átvizsgálni a járművet. Emellett kiemelte, hogy ilyen utak alkalmával két autóbusz-vezetőt kell biztosítani, még akkor is, ha egy járművezető is teljesíteni tudja a távot a pihenőidők betartása mellett is. Tiba János szerint a járművet ilyenkor alapos műszaki szakértői vizsgálatra kötelezik majd, így a baleset pontos okát csak később tudhatjuk meg.

MI

A mentésről a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tett közzé videót hétfő kora délután a Facebook-oldalán, " target="_blank" rel="noopener noreferrer">ezt itt lehet megtekinteni.

Kapcsolódó cikkek:

https://haon.hu/kek-hirek/hazai-kek-hirek/dramai-videot-hoztak-nyilvanossagra-az-m7-esen-tortent-busztragedia-serultjeinek-menteserol-5553995/

https://haon.hu/kek-hirek/hazai-kek-hirek/tragikus-balesetek-rengeteg-halott-ezek-voltak-a-sulyosabb-europai-es-hazai-buszbalesetek-2016-ota-video-5554973/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában