fő az óvatosság!

2021.06.08. 14:42

Lakásügyben se dőljünk be a csalóknak!

A rendőrség tíz pontban figyelmezteti az ingatlanvásárlókat.

A járványügyi helyzet kedvező alakulása miatt napjainkban ismét felélénkült az ingatlanpiac. Ingatlan vásárlása, értékesítése vagy felújítása esetén figyeljünk, hogy ne váljunk csalók áldozatává – jelent meg a police.hu felhívásában.

Se csere-, se szükséglakás

A rendőrség hatványozottan kéri, ne dőljünk be olyan kínálatnak, amelyben pénzügyi helyzetünk megoldására például lakáscserét kínálnak. Fogadjuk fenntartással azt az előnyösnek tűnő ajánlatot is, amelyben önzetlenül ígérik, hogy kifestik, átalakítják a lakást, a munka idejére pedig ingyen vagy nagyon előnyös feltételekkel egy szükséglakást ajánlanak fel.

Egyúttal arra is emlékeztetnek bennünket: megéri utánanézni a megvásárlandó ingatlannak az illetékes hatóságnál (például önkormányzat, végrehajtó), illetve évente két alkalommal a földhivatal nyilvántartásából ingyen is lekérhetjük a tulajdoni lap másolatát. Jó ötlet lehet a leendő szomszédoknál is érdeklődni az új otthon körülményeiről. Ha már kommunikáció: minden esetben érdemes a családtagjainkkal is megvitatni az ingatlant érintő jogügyleteket, megmutatni az aláírandó szerződést.

A közleményben kiemelik: saját megnyugtatásunkra jobb több referenciát is kérni a felújítási munkát elvállalótól, és ajánlatos ellenőrizni is azokat. Lakásvásárláshoz, cseréhez szükséges szerződések aláírása előtt az abban foglaltakat figyelmesen olvassuk el, nézessük meg hozzáértő személlyel! Szerződéskötésre, pénz átadására, átvételére lehetőleg saját ügyvéddel, de legalább két tanúval érkezzünk, hiszen az aláírásukkal ők is hitelesíteni tudják az iratokat.

Természetesen amennyiben megoldható, ajánlott a pénzforgalmat átutalással bonyolítani. Döntésünk előtt tájékozódjunk a hozzáértő személyek véleményének kikérésével, sőt egy szakértő bevonása is jó biztosíték. A kecsegtető ajánlatokat érdemes helyén kezelni, tájékozódjunk, gyűjtsünk minél több információt – emelik ki a felhívásban.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában