köszönet illeti őket

2021.06.07. 07:30

Hősiesen helyt álltak a mentősök a járvány ideje alatt is

Új esetkocsi Debrecenbe, mentőállomás Egyekre, béremelés az egészségügyieknek, új munkaruha ősszel.

A Nyírábrányi Mentőállomás fennállásának 20. évfordulója

Fotó: Napló-archív

A nagyközség, a térség életét, egészségügyi ellátását alapvetően meghatározó, azt javító esemény volt 2001. június 1-jén az országhatár mellett fekvő Nyírábrányban. Mikola István akkori egészségügyi miniszter – és ez mutatja is az objektum jelentőségét – avatta fel a térségi szerepkörrel felruházott mentőállomást. A sürgősségi betegellátást is betöltő egészségügyi intézmény működésének huszadik évfordulójának megünneplésére gyűltek össze kedden a térség polgármesterei, rendőrei és polgárőrvezetői, de ott volt Tasó László országgyűlési képviselő és Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója is. A szolgálat első embere bajtársakkal találkozott Nyírábrányban, és arra ünnepi beszédében ki is tért, hogy egészségügyi szolgálatát még debreceni orvostanhallgató korában Nyírábrányban kezdte mentőápolóként. Az ünnepi pillanatok után a mentőszolgálat megyei helyzetéről is kérdeztük a főigazgatót.

Fotó: Napló-archív

Láthatóan jól érezte magát az itteni mentőállomás dolgozói körében. Nyírábrányban kezdte a munkáját. Milyen emlékei vannak azokból az időkből?

Igen, Hajdú-Bihar megyében kezdtem. Debreceni illetőségű vagyok. A nyírábrányi az egyik olyan mentőállomás volt, ahol szolgálatot teljesítettem. Elképesztő megindító visszajönni ennyi év után erre az állomásra. Én főleg kis állomásokon dolgoztam, és ezek egy teljesen más közösségek. Az országban 255 mentőállomáson 8 ezer 500 bajtársam dolgozik. Egészen az egy-két mentőautós állomástól a tizen-huszonvalahány autóval rendelkezőkig, ezek a nagy megyei központok. Mindegyik állomás egy picit más, de az a bajtársi közösség, és az a közösségi élmény, amit itt megtapasztalt az ember, az mindennap továbbviszi a napi munkában, és egy újabb lendületet ad ahhoz, hogy a hivatását végezni tudja.

Maradjunk a megyénknél. Milyen fejlesztések várhatók a közeljövőben a hajdú-bihari mentőállomásokon?

A kormány prioritásként kezeli a mentőszolgálat fejlesztését is. Így nemcsak az elmúlt években, hanem az elmúlt 10 évben is jelentős előrelépések történtek. Az utóbbi tíz évben több mint ezer mentőautót vásároltunk, és lecseréltük a járműparkunknak gyakorlatilag a teljes állományát. Most már öt év alatt van járműveink átlagéletkora. Ez Nyírábrányra is igaz. A közelben, Nyíradonyban pedig egy újabb mentőállomást fogunk avatni a közeljövőben, ott két mentőegységünk teljesít majd szolgálatot. A jövő héten pedig Debrecenbe érkezik egy új esetrohamkocsi, azt adjuk át. A jövőben tervezzük, így Nyírábrányban is a további mentőegységek beállítását, új mentési eszközök állnak a mentősök rendelkezésére, az ősszel új munkaruhák fognak érkezni a bajtársaimnak, és természetesen az ágazati béremelés, az egészségügy többi ágazatához hasonlóan, a mentőszolgálaton belül is folyamatosan érvényesül.

Fotó: Napló-archív

Hajdú-Bihar megyében a mentőállomások állaga, felszereltsége hogyan viszonyul az országos átlaghoz?

Az országos átlag fölött van, mondhatnám azt, hogy kifejezetten jó mentőállomás-állománnyal rendelkezünk. Itt is vannak olyan állomások, mint például az egyeki, ami éppen egy új építés tervezése alatt van, a közeljövőben ott is egy megújulás várható, és egy teljesen új mentőállomás fog létesülni, hogy még méltóbb és még jobb körülmények között dolgozzanak a bajtársaink.

Azt szokták mondani, hogy a riasztástól 15 perc alatt kell kiérni az eset helyszínére. Ez tartható Hajdú-Bihar megyében?

Abszolút. Sőt mindenhol az országban! Én azt szoktam mondani, hogy mindenkihez a leghamarabb kell odaérni, hiszen van, akinek néhány perc is számít az életében, ezért vontuk be a lakosságot és a közösségeket is az életmentésbe. Így nemcsak mi, a mentők, hanem a lakossággal együtt segítünk a bajbajutottakon, hiszen hiába vagyunk ott tíz percen belül, hogyha valakinek éppen légzés vagy keringés megállása van, és elmegy mellette egy járókelő, és nem segít rajta, akkor lehetünk mi bármilyen gyorsak. Az ő életén már nehezen tudunk segíteni. Itt Hajdú-Bihar megyében is működik a Szív Közösség újraélesztő applikációnk, az életmentő applikáció is kiválóan teljesít Hajdú-Bihar megyében. Az itteni bajtársaink több mint 70 ezer feladatot láttak el az elmúlt időszakban, és a Covid-járvány ideje alatt is bőven kivették a részüket a munkából, ami miatt óriási köszönet illeti őket.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában