Rendőrségi beszámoló

2021.05.28. 12:45

A közutakon még van mit tanulnunk

Gyurosovics József: kevesebbet mozogtunk, de gyorsabban hajtottunk az előző évben.

20200701 Debrecen fotó: Matey István MI Hajdú-bihari Napló Interjú Dr. Gyurosovics József Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság rendőr dandártábornok, rendőrségi főtanácsossal.

Fotó: Napló-archív

A mutatók szerint Hajdú-Bihar megye tavaly is biztonságos volt, Gyurosovics József dandártábornok azonban több lényeges szempontól is beszélt pénteki beszámolójában annak érdekében, hogy a közbiztonság az utakon is javuló tendenciát mutasson. Hajdú-Biharban az előző esztendőben 685 személysérüléses baleset történt, ebből 16 volt halálos kimenetelű. Bár a statisztika mindkét esetben nagy mértékű javulást mutat a 2010-es adatokhoz képest, az ügyben Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke is felszólalt. Hangsúlyozta:

egy életünk van, és fontos, hogy azt a legjobb életminőségben tudjuk eltölteni.

– Szükségünk van arra, hogy felmérjük, milyen veszélyforrást okozható eszközöket választunk a közlekedésre – utalt a megyei elnök azokra a számokra, melyek szerint tavaly a közúti balesetek egyötödének okozói két keréken vagy gyalogosan közlekedtek.

Gyurosovics József ennek kapcsán elmondta: a közutakon gyakoribb lett a gyorshajtás, mely 2020-ban a személyi sérüléses közlekedési balesetek csaknem negyven százalékát okozta Hajdú-Biharban. – Kevesebbet mozogtunk, de gyorsabban mentünk 2020-ban – összegzett a főrendőr, majd megjegyezte: fontos tudatossá tenni a KRESZ szabályait, helyesen megválasztani a sebességet és előzékenységet tanúsítani a volán mögött.

„Mindig a vétlen jár rosszabbul a közlekedési szituációban”

– nyomatékosított Murphy törvényével a dandártábornok aki szerint a kisebb kihágásokból is lehetnek halált okozó balesetek.

Míg az összes rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények száma 2010-ben meghaladta a 30 ezret, tavaly – és talán itt sem meglepő a szó szerint és átvitt értelemben is javuló tendencia – alig haladta meg az ötezret. A lopásban utazó rosszfiúk sem lehetnek nyugodtak megyénkben: a tavalyi 9 ezer eset háromnegyedét derítették fel nyomozóink, ami szép eredmény az országos 40 százalékhoz mérten. Rendőreink munkáját dicséri, hogy tavaly is, mint az utóbbi három évben minden rablás tettesét elfogták, ha nem vesszük figyelembe a folyamatban lévő eljárásokat.

A beszámoló szerint növekvő számot mutatott azonban szándékosan befejezett emberölések száma, 2012 óta egy esztendő kivételével a megyei rendőrök 100 százalékos a felderítés. A közterületen elkövetett bűncselekményekből 1860 volt tavaly, a megye nyomozói 95 százalékos hatékonysággal derítették fel ezeket az ügyeket.

A határ-és idegenrendészet előző évi tevékenység tevékenységéről Gyurosovics József elmondta, hogy tavaly a Nagykereki határátkelőhely átadása országos szinten is meghatározó volt, viszont komoly feladatok elé állította őket. – A pandémia a határátkelésre is rányomta a bélyegét, jelentős csökkenés következett be, bár az ingázók és a kereskedelmi forgalom nem állt le. – 240 percnél nem kellett többet várakozni az átkelőhelyen – tudatta a szakember.

Mint elmondta, a migrációs tevékenységnél viszont nem számított a pandémia, de mivel a román kollégákkal jó az együttműködés, sikeresen helytálltak a határ mentén is. Embercsempészeket 14 alkalommal fogtak el, tavaly a zöldhatáron kevesebben, a tehergépjárművekben többen próbáltak megbújni, összesen 226 saját elfogással zárták az évet, amit a román kollégáik 141-es esetszámmal egészítettek ki.

Gyurosovics József végül kiemelte a társszervek munkájának jelentőségét, így a rendészeti ágazatban a honvédség, a NAV és az idegenrendészet szerepét.

Gyurosovics József a Napló kérdésére beszélt arról is, milyen mutatókat remélnek az engedély nélküli járművezetés bűncselekménnyé súlyosbításával. – A május 14-én életbe lépett változásra azért volt szükség, mert a szabálysértésnek nincs elég visszatartó ereje – tudatta a megyei főrendőr, aki kevesebb balesetet remél a szigorítás fényében, de megjegyezte: amikor az Egyesült Államokban bevezették a 90km/h-s sebességhatárt, több mint harminc év kellett hozzá, hogy az emberek tudomásul is vegyék. Ez vélhetően nem okoz majd azonnali változást, de remélhetően a 2021-es mutatók már érezhetően javulnak majd .

SZD

A borítóképen: Gyurosovics József rendőr dandártábornok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában