rendőrségi beszámoló

2021.05.21. 16:32

Folyamatosan csökken a bűncselekmények száma Debrecenben

Míg 2010-ben több mint 21 ezer bűncselekmény történt Debrecenben, a tavalyi évben 2079 – derül ki a Debreceni Rendőrkapitányság éves beszámolójából.

Debrecen város közrendjéről és közbiztonságáról beszámoló sajtótájékoztató

Fotó: Kovács Péter

Papp László polgármester a közgyűlés nevében eljárva a napokban fogadta el a beszámolót, mely kapcsán úgy fogalmazott, soha nem látott eredmények olvashatók benne.

„Hozzászoktunk a jóhoz Debrecenben, hozzászoktunk ahhoz, hogy évről évre jobbak a mutatók”

– méltatta a rendőrség munkáját péntek délután, a Régi Városházán. Mint mondta, egy tendencia látható, 10 év távlatában drasztikusan csökkenés tapasztalható a városban elkövetett bűncselekmények számát tekintve. – Debrecen az ország legbiztonságosabb városai közé tartozik – jelentette ki Papp László, hozzátéve, az, hogy milyen a közbiztonság egy városban, annak számos vetülete van, többek között a potenciális befektetőknek is fontos az elkövetett bűncselekmények száma és típusa. A polgármester arról is beszélt, a város a közbiztonság vonatkozásában tehet vállalásokat, igyekeznek segíteni a rendőrség munkáját, ebben az évben például a költségvetésből 50 millió forintot fordítanak közterületi kamerák telepítésére.

Fotó: Kovács Péter

– A közterületeken is jó eredményt tudnak mutatni, 2010-ben a közterületen elkövetett bűncselekmények száma még 2300 fölött volt, míg 2020-ben 696 – ismertette Papp László. Uzonyi Attila kapitányságvezető kiemelte, a bűncselekmények számának csökkenésével párhuzamosan nőtt a nyomozáseredményesség.

„Amire kifejezetten büszkék vagyunk, az a kiemelt bűncselekmények kategóriáján belül a lakásbetörések adatai, újabb 26,5 százalékkal csökkent a lakásbetörések száma”

– húzta alá. Mint mondta, a közlekedésbiztonság tekintetében soha nem lehet elég feladatot elvégezni, azonban a tavalyi évben 20 százalékkal csökkent a személyi sérüléses közlekedési balesetek száma.

– Soha nincs vége a javulási lehetőségnek, egy még határozottabb szolgálatellátással, közterületi jelenléttel lehet a közterületi bűncselekmények számát csökkenteni. Bízom benne, hogy a közlekedésbiztonság területén is továbbiakban is tudunk valamilyen szintű olyan csökkenést bemutatni – beszélt a jövő feladatairól Uzonyi Attila. A Napló kérdése válaszolva elmondta, Debrecenben egységes közbiztonságot tudnak szavatolni.

Fotó: Kovács Péter

Az értékelés után polgármesteri elismerést kapott Kádár László alezredes, a Körzeti Megbízotti Alosztály vezetője, valamint Kerékgyártó Éva törzszászlós, a Bűnügyi Osztály Életvédelmi Alosztály nyomozója.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában