a köz szolgálatában

2021.05.07. 10:12

Egymásra is figyeltek megyénk polgárőrei

Ésszerű szolgálatvezényléssel álltak helyt megyénk polgárőrei a kijárási korlátozás idején.

Fotó: polgárőrség

November elejétől április végéig megyénk 70 polgárőrszervezete közül 65 vállalt plusz szolgálatot, és ebben 3 ezer 108 fő mintegy 124 ezer órát teljesített.

Boros Viktor | Fotó: Napló-archív

A polgárőrség használatában lévő járművek pedig összesen közel 250 ezer kilométerrel futottak többet az említett időszakban. Ezeket az adatokat Boros Viktor, a megyei polgárőr szövetség elnöke osztotta meg a Naplóval, aki részletezte a figyelő szervezetre háruló plusz feladatokat is. Ellenőrizték a 20, majd 22 órától hajnal 5 óráig tartó kijárási tilalom betartását; közszolgálati feladatokat láttak el, például bevásároltak, gyógyszert váltottak ki; felügyelték a mintavételi pontokat; oltópontokra szállítottak be embereket; besegítettek az önkormányzatok szociális feladatainak ellátásába; ellenőrizték a maszkviselés kötelezettségének betartását.

Mindehhez kaptak segítséget az önkormányzatoktól például abban, hogy a települések anyagi lehetőségeikhez mérten igyekeztek kompenzálni a gépkocsik üzemanyag kiadásait, továbbá az Országos Polgárőr Szövetség kézfertőtlenítőket, gumikesztyűket és arcmaszkokat küldött. Ezzel elősegítve azt, hogy a polgárőrök biztonságos körülmények között végezhessék önként vállalt szolgálatukat.

Boros Viktor arról is tájékoztatta a Naplót, hogy tapasztalataik szerint főleg a kistelepüléseken nem viselték a maszkot a közterületen közlekedők; előfordult olyan is, hogy az utcán tartózkodók 80 százalékát is figyelmeztetni kellett. A kijárási korlátozást csak nagyon indokolt esetben szegték meg az emberek, akiket a tilalom ideje alatt ellenőriztek, mindenkinél volt kint tartózkodását igazoló dokumentum. Összességében együttműködő emberekről számolt be a megyei polgárőr vezető, aki elmondta még azt is, hogy az egyes települések polgárőr csoportjai a szolgálati vezénylést úgy alakították össze, hogy a 65 év felettieknek lehetőleg ne kelljen az utcán járőrözni.

Fiainak tekintette őket

Persze vannak érdekes, szívhez szóló történetei is a polgárőröknek a hosszabb ideig tartó kijárási tilalom idejéről. Boros Viktor hosszasan sorolta is a bevásárlásokat, a gyógyszerkiváltásokat, az orvoshoz történő szállításokat, az önkormányzatoknak nyújtott segítségeket, ám a sok eset közül kettő különösen szívhez szóló volt.

Fotó: polgárőrség

– Nádudvaron az esti kijárási tilalmat ellenőrizték a polgárőrök úgy, hogy a gépkocsijukat leállították a városközpontban, majd gyalog indultak a járőrszolgálatra. Csend és nyugalom honolt a településen, egy lélekkel sem találkoztak, mutatja azt, hogy az emberek szabálykövetőek, törvénytisztelőek. Amikor visszatértek a járművükhöz, meglepve látták, hogy a sofőr felőli visszapillantó-tükör hátoldalára egy matricát ragasztottak „Hősök vagytok! #köszönjük” felirattal. Hogy ki tette oda, nem tudni, hiszen senkit sem láttak az utcán, de nagyon jólesett a polgárőröknek az ismeretlen személy gesztusa – osztotta meg a Naplóval Boros Viktor, aki egy létavértesi történetet is elmesélt.

– A várostól távolabb, az erdőben, egy kis házban egyedül él egy 83 éves asszony. Se víz, se villany nincs bevezetve a házba. A koronavírus-járvány jelentősen korlátozta az idős asszony mindennapi életét, azokban a hónapokban lényegében nem hagyta el a házát. Az asszonynak a külvilággal az egyetlen kapcsolatot a hozzá minden nap kilátogató polgárőrök jelentették. A napi látogatások, a segítés révén mind közelebb kerültek egymáshoz, egyre inkább betekintést engedett a polgárőröknek az életébe, és mindennek okán olyan kapcsolat alakult ki közöttük, hogy családtagjainak, gyermekeinek tekintette, tekinti a hozzá kilátogató polgárőröket az idős asszony.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában