megelőzhetők a lakástüzek

2021.04.12. 08:21

Tragédiákhoz vezetett az ágyban dohányzás

Fontos a rendszeres karbantartás, a vezetékek felülvizsgálata!

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Idén az első negyedévben összesen 2250 lakástűz volt Magyarországon, ami azt jelenti, hogy átlagosan negyvenegy percenként kigyulladt egy otthon. Közülük több tragikus kimenetelű volt, minden másnap meghalt valaki a tűz vagy füst miatt – közölte honlapján az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Ennek okán a Napló megkereste Papp-Kunkli Nórát, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjét, aki elmondta lapunknak, hogy a megyében az elmúlt három hónapban száz lakóháztűzhöz riasztották a tűzoltókat – ebből a számból tizenkettő társasházi lakásban keletkezett, kilenc ember sérült meg, illetve négyen vesztették életüket. – Gyakoriak az elektromos vezetékekből kiinduló tűzesetek, a főzés, nyílt láng használata és a dohányzás is veszélyforrás. Nagyon fontos a rendszeres karbantartás, a vezetékek felülvizsgálata és a kellő odafigyelés. Érdemes áramtalanítani, ha valaki hosszabb időre elhagyja otthonát, kihúzni a konnektorból a televíziót, mosógépet, kávéfőzőt – mondta elöljáróban.

Halálos esetek

A szóvivő továbbá rávilágított, sokat tartózkodunk otthonainkban home office, online oktatás miatt. Sok helyen a régi elektromos vezetékek nem bírják el a megnövekedett terhelést – ezért is fontos az elektromosságra figyelni. – Vannak olyan esetek, amikor a fűtéshez használt berendezés okoz tüzet, ez a keletkezési ok a fűtési szezon végével várhatóan jelentősen visszaesik. A megyében az idei évben az ágyban dohányzás volt a felelős a tragikus esetekért. Reméljük, hogy a lakástüzek száma csökkenni fog, nagyon sokat foglalkozunk a tűzmegelőzéssel. Bízunk abban, hogy napról napra egyre több emberhez eljutnak a tájékoztató információk, megelőzéssel kapcsolatos felhívásaink – tette hozzá a szakember.

Pénzes László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában