Kapcsolati erőszak

2021.04.28. 07:58

Sorozatos, durva bántalmazás miatt ítéltek el egy férfit Berettyóújfaluban

Késsel kergette, ököllel ütötte élettársát, több ízben a nő haját is megtépte – ismertette az ügyet a Debreceni Törvényszék.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

A Berettyóújfalui Járásbíróság április 27-én hirdetett ítéletet annak a vádlottnak az ügyében, aki folyamatosan bántalmazta és fenyegette élettársát egy Hajdú-Bihar megyei településen – tájékoztatta portálunkat a Debreceni Törvényszék.

A bíróság bűnösnek mondta ki a vádlottat testi sértéssel elkövetett kapcsolati erőszak bűntettében, ezért őt 2 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre ítélte és 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A férfi a büntetés kétharmad részének letöltését követően feltételes szabadságra bocsátható. A férfit ezen felül a bíróság kitiltotta Berettyóújfalu és Bakonszeg közigazgatási területéről.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2015 tavaszától szerelmi viszonyt létesített a sértettel, akivel 2017 januárjától a nő házában élettársi kapcsolatban életek. A férfi a 2017 január végétől 2018 július végéig terjedő időszakban a sértettet egy-kéthavonta megverte, a haját tépte, megrugdosta, a fejét ököllel ütötte, sérelmére az emberi méltóságot súlyosan megalázó, erőszakos magatartást tanúsított. A férfi 2017 nyarán az élettársával veszekedett a házban, majd megfenyegette őt azzal, hogy a nyaka köré tekeri a hosszabbítót és és megfojtja őt. A férfi késsel a kezében kergette a megrémült nőt, aki menekülés közben az ágyra esett, a kezét pedig védekezésképp az arca elé tartotta. Az agresszív vádlott ekkor megszúrta a nő kezét, amely során a sértett könnyű sérülést szenvedett, azonban a bíróság megállapítása szerint fennállt annak a lehetősége, hogy súlyosabb sérülést okozzon – írja honlapján a Debreceni Törvényszék.

Később, 2018 januárjában a vádlott és a sértett között ismét heves szóváltás alakult ki, a férfi erőszakos magatartásának hatására a nő a mosogató előtti padlóra esett, ahol a férfi a haját húzta, a fejét a csempébe verte, majd megrúgta őt. A bántalmazás miatt a nőnek nyolc napon túl gyógyuló sérülése keletkezett. Az erőszak itt nem ért végett, 2018 április végén egy a ház udvarán tartott kerti összejövetelen a vádlott több meghívott jelenlétében vitatkozni kezdett élettársával, akit a kiabálást követően megtámadott, tenyérrel arcon ütött, a haját pedig megtépte. A bántalmazással azért hagyott fel, mert az ismerősök közbeléptek és lefogták a férfit. A vádlott 2018. július 22-én azon háborodott fel, hogy a nő az ő kérése ellenére sem hagyja ott a munkahelyét és nem költözik el vele máshová. A férfi megöléssel fenyegette az élettársát, akit a hajánál fogva a földre rántott, majd fejberúgta. A sértett ekkor könnyebb sérülést szenvedett – részletezi a Debreceni Törvényszék közleménye.

Dr. Pál Krisztina bíró az ítélet indokolása során súlyosító körülményként értékelte, hogy a férfi a bűncselekményt felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el. Korábban is azért ítélte el őt a bíróság, mert az élettársa sérelmére testi sértést követett el. Ezen felül a családon belüli erőszak növekvő tendenciát mutat. Ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe az időmúlást.

A bíróság döntése nem jogerős, azt az ügyész tudomásul vette, azonban a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhítés miatt jelentett be fellebbezést. Az ügy a Debreceni Törvényszéken folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában