sziréna

2021.04.19. 19:09

Javulást ért a kemény munka Biharkeresztesen

Feketéné Bartha Edit csaknem 20 éve lett a keresztesi rendőrőrs parancsnoka, pályájáról a napokban a Zsaru Magazinnak beszélt.

Feketéné Bartha Edit | Fotó: Fülöp Máté / Zsaru Magazin

A 19 éve a Biharkeresztesi Rendőrőrsön szolgálatot teljesítő Feketéné Bartha Editről közölt hosszú cikket a napokban a Zsaru Magazin. Az alezredes 2002-ben lett a kisvárosi őrs parancsnoka, annak idején szinte egyik napról a másikra ajánlották fel neki a beosztást.

Feketéné Bartha Edit | Fotó: Fülöp Máté / Zsaru Magazin

– Biharkeresztes mindig speciális terület volt, pont a határátkelőhely miatt. A határon a mai napig olyan jellegű bűncselekmények miatt járunk el – közokirat-hamisítás, körözött személyek elfogása vagy akár lopott autók kapcsán –, amelyeknek a kezelése nagyon nehéz, összetett feladatot jelent – nyilatkozta a lapnak az alezredes, aki már kinevezése előtt kilenc éve a kisvárosban lakott. Nemcsak a jövendő kollégáit ismerte jól, de azt is tudta, hogy nem kis feladat lesz a felderítettségi mutatókon változtatni. Eleinte hatalmas erőket kötött le a vagyon elleni bűncselekmények nyomon követése, idővel azonban komoly változás állt be az őrs életében: évről évre javultak az eredményeik, és az ismertté vált bűnügyek száma is jelentősen visszaesett – mutat rá a Zsaru Magazin cikke.

Az alezredes szerint ez a társadalmi és környezeti hatások mellett a rendőrőrsön dolgozó csapat érdeme.

Mint mondta, nagyon megmaradt benne az első ügyek egyike, ami nem sokkal a kinevezése után történt. – Egy péntek délután bejött egy anyuka, kézen fogva egy általános iskolás kislánnyal. Nem ismertem őket, mert nem helyiek voltak. Elmondta, hogy a gyerek egy rokonuknál volt látogatóban, és nem akar vele hazamenni. Sőt, a hozzátartozójuknál szeretne maradni. Azt mondta, érzi, hogy valami nagyon nagy baj van a kislánnyal. Neki nem akar beszélni róla, ezért szeretné a segítségünket kérni. A lényeg, hogy egy nyomozó kollégámmal elkezdtünk beszélgetni anyukája jelenlétében a gyerekkel, aki nagyon megnyílt. Kiderült, hogy az édesanyja második férje rendszeresen mellé bújt éjszakánként az ágyba, és szexuálisan zaklatta. Az anyuka ezek után feljelentést tett. A bíróság nagyon komoly büntetést, több mint 10 évet szabott ki a férfira. A gyereknek – aki nagyon bátran viselkedett ebben a helyzetben – tényleg nem kellett a történtek után hazamenni. Azóta is követem a sorsát. Egy családtag segítségével nőtt fel. Tudom, hogy ma már ő is édesanya, boldog élete lett. Nagyon jó érzés, hogy anno sikerült időben egy mérgező környezetből kiragadni őt. Visszahozni a normális életbe, megszabadítani a mindennapos rettegéstől, ami addig körülvette – mondta az alezredes, hozzátéve, munkájában mindig kiemelten fontos volt a gyerekekkel, a fiatalokkal való foglalkozás, ugyanakkor azt érzi, hogy vezetőként sok tekintetben jobban kell teljesítenie egy nőnek, mint egy férfinak: szakmailag olyan háttérismerettel kell rendelkeznie, amivel folyamatosan támogatni tudja a frontvonalban lévő kollégáit.

Feketéné Bartha Edit a lapnak arról is beszélt, hogy élte meg, amikor három évvel ezelőtt súlyos beteg lett.

Állítja, a legnehezebb perióduson épp az az erős kötelék segítette át, ami a családjához és a munkatársaihoz fűzi. Mióta visszatért dolgozni, több ügyet is sikerre vittek a rendőrőrsön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában