A rendőrség napja

2021.04.24. 07:30

Fegyveres bűnözők és dílerek nyomában: így működik a Cívis KTA

Az egység tagjai fogtak már emberöléssel gyanúsított személyt, és droglabort is sikerült feltárniuk.

Fotó: Cívis KTA-archív

A kormány határozata alapján 1992-től Szent György napján, április 24-én tartjuk Magyarországon a rendőrség napját. Ezen alkalomból egy kevésbé ismert, ám annál fontosabb feladatot ellátó egység munkáját mutatjuk most be. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság szervezetén belül reagáló egységként működik a Cívis Közterületi Támogató Alosztály (KTA) 2015. december elsejétől, a korábbi Hortobágy Beavatkozó Alosztály jogutódjaként. A megyei alegység speciális feladatokat hajt végre Debrecenben és megyeszerte. – A bűnügyi tevékenységet támogatjuk olyan feladatokban, ahol például erőszakos bűnözőt kell elfogni. A TEK kizárólagos hatáskörébe utalt esetek kivételével minden egyéb erőszakos bűncselekmény esetében fellépünk – beszélt a feladataikról a Naplónak Kiss Imre rendőr alezredes, a Cívis KTA alosztályvezetője.

Szerteágazó feladatkör

Az alosztály részt vesz kábítószerrel kapcsolatos bűnözők felkutatásában és elfogásában, személy- és objektumvédelmi feladatok végrehajtásában, veszélyes bűnözők szállításában, jelentős mennyiségű kábítószer, lőszer, lőfegyver és robbanóanyag kísérésében. Bevethetők csapatszolgálati feladatra, valamint az illegális migráció elleni tevékenységekre is. Hogy mit jelent ez a gyakorlatban? Kiss Imre alezredes néhány emlékezetes esetet idézett a kedvünkért. – Harminc éve vagyok rendőr, számomra igazán megdöbbentő volt az a kábítószer-ültetvény, amit Tégláson számoltunk fel 2016 májusában. Az ültetvény egy tanyán, egy föld alá ásott betonbunkerben üzemelt, ipari klímával történt a légcsere. Egy villás targonca emelőszerkezete volt átalakítva arra, hogy a bejáratot elzáró kőtömböt elmozdítsa. Szinte tökéletesen volt álcázva, hogy ne lehessen megtalálni. Úgy készült, hogy nem volt érezhető a növény jellegzetes szaga, pedig embernagyságú vadkender volt bent. Mi találtuk meg az ipari klímát, úgy jöttünk rá, hogy lenni kell ott valaminek – elevenítette fel az alosztály vezetője. Fogtak már embercsempészeket, három autóban több mint húsz migránst találtak. A 2018-ban Szentpéterszegen történt emberölés elkövetőjének elfogásában a TEK-kel közreműködve is részt vettek, de fogtak már Józsán fegyveres bűnözőt, Győrben sorozatcsalót. Védett személyek biztosításában is rendszeresen részt vesznek.

Fotó: Cívis KTA-archív

Kiscsoportban dolgoznak

A beosztásba való kinevezésnek egyik alapfeltétele a többhetes Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Alegység (MEKTA) alapképzés teljesítése, itt tanulnak meg kiscsoportban dolgozni a kollégák. – Nálunk ritka az, hogy kétfős járőrök legyenek szolgálatban, mi kiscsoportokat alkalmazunk, 3-5 fő dolgozik egyszerre. A kollégák fel vannak készítve arra, hogy szükség esetén, legyen az bűncselekmény helyszíne speciális eszközök alkalmazásával, biztosítják az épületbe történő bejutást az elkövető elfogása érdekében. Az ehhez szükséges speciális eszközökkel rendelkezünk – tudatta az alezredes. A Cívis KTA feliratot láthattuk már Debrecenben több rendezvényen is, például a Campus Fesztiválon, vagy Loki-meccsen. – Egy rendezvény biztosításakor többnyire gépjárművel látunk el járőrözési feladatokat, a lakosság szubjektív biztonságérzetének növelése érdekében. Szükség esetén azonnali intézkedésre és reagálásra képes az általunk képviselt alosztály állománya – mondta. Az alosztály a híradásokban is feltűnhet, amennyiben a bűnügyi, akár országos szervek akciójában vesznek részt. A napokban a Debrecenben és Tégláson tartott összehangolt drograzziához csatlakoztak. Az akcióban a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda, a Terrorelhárítási Központ beosztottai és a megyei rendőrök vettek részt közel száz fős létszámmal, hat helyszínen összesen nyolcvan kilogramm zöld kábítószergyanús növényi származékot és közel három és fél kilogramm fehér kábítószergyanús port foglaltak le. Az alegység az átlag rendőrjárőrhöz képest több speciális fegyverrel és eszközzel van ellátva.

Itt szolgál a legerősebb rendőr is

A speciális alakulat tagjainak többsége a Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Alegység (MEKTA) alapképzésén túl lőkiképzési és intézkedéstaktikai szakoktatói tanfolyamot végzett, többen pedig bombakutatók az alegységnél. – Ahhoz, hogy szinten tudjuk tartani a készségeiket az előírások alapján minden héten egy napot a képzésre fordítunk, ahol intézkedéstaktikai gyakorlatokat hajtunk végre – mondta Kiss Imre, az alegység vezetője. Lőgyakorlatokon éles-és szimulációs lőfegyverekkel is hajtanak végre feladatokat. Az éles lövészetek során a részükre biztosított valamennyi fegyvernemet alkalmazzák. – A képzéseinkhez hozzátartozik a rendőri önvédelem gyakorlása. Személykezelési gyakorlatokat tartunk annak érdekében, hogy szükség esetén minél hamarabb tudjunk ártalmatlanítani egy ellenálló személyt, vagy meg tudjuk előzni a támadást. Fizikai képességfejlesztésben is elég jó szinten áll az alosztályunk, például nálunk dolgozik az ország legerősebb rendőre. Nagyon sok sportsikerrel büszkélkedhetünk, ritka az, hogy dobogós helyezés nélkül fejezzünk be bármilyen versenyt – sorolta a rendőr alezredes. Ugyan a debreceni az ország egyik legfiatalabb MEKTA alegysége, ennek ellenére országos MEKTA versenyen tavaly harmadik helyezést értek el.

Fotó: Cívis KTA-archív

Összehozták a rendőrt, a kutyát és a taktikát

A Cívis Közterületi Támogató Alosztály (KTA) egyik büszkesége Yankee, az egység kutyája. – Yankee egy elfogókutya, különleges képessége, hogy tud csapatban dolgozni, mi vagyunk a „falkája”. A képzéseinken értelemszerűen a kutya is ott szokott lenni, szinte minden gyakorlatban részt vesz. Yankee egy kicsit többet tud, mint egy átlag rendőrkutya, ő képes akár önállóan is átvizsgálni egy házat, nem adja fel, ha megtalálja bűnözőt, leküzdi azt – beszélt az egység állandó tagjáról Kiss Imre rendőr alezredes, a Cívis KTA alosztályvezetője. Horváth János zászlós Yankee kutyavezetője, de tökéletes elfogadja az egész alosztályt. Sőt, csoportos dicsérethez van szokva és el is várja azt, egy-egy ügyes fogás után mindenkitől dicséretet kapjon.

Zanzásított Yankee-képzés

Négy év munkája van abban, hogy Yankee speciális feladatok teljesítésére is képes. – Az általunk szerzett tapasztalatok alapján folyamatban van a MEKTA alegységek számára támogatókutyák kiképzése, ez tulajdonképpen egy zanzásított Yankee-képzés – ismertette. Az évek tapasztalatai nyomán kidolgozott képzésben az alap három hónapos járőrképzés után következik egy újabb három hónapos modul. Ekkor a kutya hazamegy az alegységhez a kutyavezetővel, ott véghezviszik a csoportintegrációt, megtanítják járőrkutyaként dolgozni, viszont több rendőrrel, csoportban. – Mikor ez jól működik, akkor következik az a képzése, amikor megtanul a taktikai kiscsoporthoz alkalmazkodni, tudni fogja, hol a pajzs, melyik irányból várható bűnöző, megtanulja az ablakokat és az ajtót folyamatos kontroll alatt tartani. A kutyáknak sokkal jobbak az érzékszervei, mint nekünk, embereknek. Gyorsabban reagálnak, jobbak a reflexeik – mondta. Négy év munkája van abban, hogy létrejöhetett ez a komoly újítás a képzésben. Összehozták a rendőrt, a kutyát és a taktikát. – Édesapám kutyás rendőr volt a '70-es végén, '80-as évek elején, én már akkor láttam ezt a dolgot. 1991-ben, amikor elkezdtem a főiskolát, elszakadtam a kutyáktól, de a szakdolgozatomat a szolgálati kutyákról írtam – idézte fel Kiss Imre. Yankee hétévesen idén nyugdíjba megy, azonban már elkezdődött az utódjának képzése.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában