Ki és mikor tüzeskedhet?

2021.04.06. 15:23

Nem lépett érvénybe a kerti hulladékégetést tiltó rendelet – frissítve!

A vírushelyzet miatt még szabad otthon tüzet gyújtani, de nem mindegy, hogyan.

20200414 Nádudvar fotó: Matey István MI Hajdú-bihari Napló Meggyulladt a nádas Nádudvar és Kaba között.

Fotó: Napló-archív

Márciusban 150 szabadtéri tűzesethez riasztották a tűzoltókat. A Naplónak Papp-Kunkli Nóra, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, a szabadtéri tüzeket az emberi felelőtlenség okozza, sokan így szabadulnak meg a felesleges kerti hulladéktól, ők azok, akik öngyújtóra cserélik a kerti szerszámokat. – A száraz területeket, nádasokat akár több hektáron felgyújtják, majd ott hagyják égni. A tűz elhatalmasodhat és átterjedhet épületekre, erdő aljnövényzetére is. Az anyagi károk mellett volt már olyan eset a korábbi években Hajdú-Bihar megyében, ahol a szabadtéri tűz melléképületre terjedt át, és a benne tartózkodó ember életét vesztette – tudatta.

Hol, mit és hogyan?

Tavaly az a döntés született a parlamentben, hogy 2021. január elsejétől országszerte tilos az avar és a kerti hulladék égetése, így már nem az önkormányzatok helyi rendelete szabályozná azt. A levegő védelméről szóló kormányrendelet január elsejétől lenne érvényes, azonban a veszélyhelyzet miatt nem lépett hatályba, így maradnak a helyi rendelkezések. – Belterületen a kerti zöldhulladék elégetésére csak ott van lehetőség, ahol az önkormányzatnak van olyan rendelete, amely pontosan szabályozza, mely hónapokban, milyen időintervallumban szabad égetni. Ha az adott település nem hozott ilyen rendeletet, akkor tilos az égetés. Viszont ha az erdőgazdálkodásért felelős miniszter a száraz, aszályos időjárás miatt rendeli el a tűzgyújtás tilalmát, az minden más rendelkezést felülír – tudatta a megyei szóvivő. Többek között Debrecen nem rendelkezik ilyen rendelettel, ennek értelmében tehát tilos tüzet gyújtani az év minden napján. A legtöbb megyénkbeli önkormányzat azonban hozott szabályzatot. Derecskén például szélcsendes időben, kizárólag személyes felügyelet mellett olyan 18 éven felüli személy égethet, aki fizikailag és szellemileg alkalmas arra. Nagy mennyiségű füstöt termelő anyagot égetni azonban tilos. Az egyszerre égethető kerti hulladék mennyisége ingatlanonként 0,5 köbméter. Ebesen csak kellően száraz gallyat szabad meggyújtani, telken belül, 28 Celsius-fok alatt, szélcsendes időben (frissítés: lásd keretes írásunkat). Püspökladányban például olyan kerti hulladékot szabad égetni, amelyen idegen kórokozók vagy kártevők elszaporodtak (frissítés: lásd keretes írásunkat).

Biztonságos keretek között gyújtsuk csak meg! | Fotó: MW-archív

Több településen kikötés, hogy egészségügyi, szociális, gyermek- és ifjúsági, köznevelési, közművelődési intézmények, valamint nyitott sportlétesítmények 100 méteres körzetében nem szabad tüzet gyújtani. Balmazújvároson például annyi a megkötés, hogy az égetést telken belül kell végrehajtani, közterületen nem lehet. A legtöbb rendelet időjárási viszonyokhoz köti a tűzgyújtást, valamint eltérően, de a legtöbb helyen megadott időintervallumban határozzák meg, mikor égethető a kerti hulladék, sok helyen vasárnap és ünnepnapon tilos. Ártándon például úgy szabályozzák, hogy a közvetlen szomszédokat az égetést megelőzően legalább két nappal értesíteni kell az égetés pontos napjáról és a várható napszakáról.

Érdemes tehát az önkormányzatok rendeleteit tanulmányozni, ha a komposztálás helyett égetéssel szabadulnánk meg a kerti hulladéktól.

KD

Frissítés: tilalom Ebesen és Ladányban is

Cikkünk megjelenése után Ebes jegyzője, dr. Morvai Gábor arról tájékoztatta portálunkat, hogy a településen a 2021. január 1-től hatályos rendeletmódosítás értelmében nincsenek külön szabályok az égetésre, ezért az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet 225. § (1) bekezdésében foglalt általános tilalom érvényes. Az Önkormányzat Zöldhulladék Gyűjtőpont működtetésével biztosítja a lakosság számára a kerti hulladék kényelmes és környezetkímélő elhelyezésének lehetőségét – közölte a jegyző.

Lapunkat Keserű László püspökladányi jegyző is hasonlókról tájékoztatta. A településen ugyancsak nincsenek külön szabályok az égetésre, ezért itt is az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet 225. § (1) bekezdésében foglalt általános tilalom érvényes, tudatta. Az önkormányzat a Debreceni u. 1. szám alatti zöldhulladék-gyűjtőpont működtetésével biztosítja a lakosság számára a kerti hulladék elhelyezésének lehetőségét.

Borítókép: Felelőtlenség miatt meggyulladt nádashoz is rendszerint riasztják a tűzoltókat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában