áldozatok lehetünk

2021.03.02. 18:46

Itt a jobb idő, ezzel együtt a trükkös csalók is akcióba lendülhetnek

Ha csengetnek, ellen­őrizzük, ki az illető, használjunk biztonsági láncot.

Fotó: Matey István

Az elmúlt napokban tavaszias időnek örülhetünk, ami nem csak arra ad alkalmat, hogy a szabadban sütkérezzünk – ezt az időszakot a házalók, csalók, „trükkös” tolvajok is kihasználják, hogy csőbe húzzák az idősebbeket. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságtól arról érdeklődtünk, mikor kell gyanakodnunk, illetve hogyan kell fellépni az ilyesfajta elkövetőkkel szemben.

„A trükkös lopást elkövető személyek hivatalosnak tűnő indokkal, kitalált történettel keresik fel lakásukon, házuknál elsősorban az idősebb korosztályhoz tartozó embereket, akiknek figyelmét elterelik, társaik eközben pedig a ház többi helyiségében kutatnak, és – elsősorban – készpénzt tulajdonítanak el.”

– Az elkövetőkről tudni kell, hogy általában megnyerő modorúak, sok közöttük a nő, illetve olyan csoportok, amelyeknek egy vagy több női tagja is van. A tolvajok leg­gyakrabban önkormányzati tisztségviselőnek, a nyugdíjbiztosító munkatársának, közüzemi szolgáltató munkatársának – például víz-, gáz-, villanyóra-­leolvasó, szerelő – adják ki magukat, és így jutnak be a lakásba. Ezután terelik el a sértett figyelmét, és az általa korábban megmutatott rejtekhelyről ellopják a pénzt. A cselekmény elkövetéséhez pár perc elegendő, és sokszor a kutatás nyomai is nehezen fedezhetők fel – ismertette a Naplóval a főkapitányság.

Segítsünk egymásnak

Megtudhattuk, gyakran jelennek meg a településeken az úgynevezett házaló árusok. Sajnos azonban nem mindegyikük csupán eladási szándékkal csenget be. Gyakori trükk, hogy rosszullétet színlelve, esetleg a velük lévő kisgyermekre hivatkozva vizet kérnek. A gyanútlan áldozat beengedi őket a lakásába, ők pedig a figyelmet elterelve ellopják a könnyen mozdítható értékeket.

„Ha csengetnek, ellenőrizzük, ki az illető, használjunk biztonsági láncot, kémlelőnyílást. Lehetőleg ne vásároljunk semmit a házaló árusoktól, illetve ne engedjünk be idegeneket az otthonunkba. Gondoljuk át, miért is kereshetett fel bennünket az illető, miért kér iratot, pénzt tőlünk.”

– Az értékeinket ne hagyjuk elöl, zárjuk el, lehetőleg lemez- vagy pénzkazettákba. Lehetőleg legyünk jó viszonyban a szomszédokkal; ha figyelmet szentelünk nekik, ők is jobban fognak figyelni, ha segítségre van szükségünk. Semmiképpen ne tartsunk otthon nagyobb mennyiségű készpénzt. Jelentősebb értéktárgyainkról (ékszer, műtárgy, műszaki cikkek) készítsünk házi leltárt, feltüntetve azok egyedi jellemzőit, leírását, azonosítási számát – tanácsolja a rendőrség.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában