Közlekedés

2021.03.01. 09:56

Fő a biztonság! – Egyre több a kétkerekű az utakon

A tavaszias időjárásnak köszönhetően előkerülnek a kerékpárok és a motorok.

Automatikusan generált description

Fotó: illusztráció / MW-archív

Annak érdekében, hogy mindenki biztonságosan közlekedhessen, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakat javasolja.

Kerékpárosok

  • Ellenőrizzék saját, illetve gyermekeik biciklijét, annak világítóberendezéseit és fékeit!
  • A közlekedés minden résztvevőjére, így a kerékpárosokra is vonatkozik a „látni és látszani” biztonsági alapelv. Az esti szürkületben és éjszaka nagyon fontos, hogy a kerékpár megfelelően legyen kivilágítva és a biciklisek viseljenek láthatóságot segítő eszközöket.
  • Kijelölt gyalogos-átkelőhely előtt szálljanak le kerékpárról, és a forgalomba való bekapcsolódás előtt győződjenek meg annak veszélytelenségéről!
  • Motorosok

  • Közlekedjenek megfontoltan! Fontos az út-, látási- és időjárási viszonyokhoz való alkalmazkodás és a követési távolság helyes megválasztása. A megfelelően elsajátított kezelési vagy fékezési technika életet menthet.
  • Felkészülten, megfelelő műszaki állapotú motorral induljanak útnak! Nagyobb túra előtt – lehetőség szerint – érdemes szakszervizben átnézetni a járművet. Fontos a motoron található biztonsági felszerelések ellenőrzése is, ha valamelyik nem megfelelően működik, törött, sérült, akkor ne mulasszák el azokat lecserélni!
  • Motorozás közben viseljenek megfelelő védőfelszerelést és öltözéket! Az élénk színű bukósisak, motorosruha és csizma könnyebben észrevehetővé teszi a jármű vezetőjét a közlekedés többi szereplője számára. Ezek használata egy esetlegesen bekövetkező balesetben a súlyos sérülések kockázatát is csökkenti. A bukósisak esetében a sértetlen és rendszeresen tisztított, karbantartott sisak meghálálja a gondozást, ám egy esetleges baleset, esés után mindenképpen szükséges ellenőrizni, hogy megfelelően el tudja-e még látni a védelmet.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában