Vádemelés

2021.01.06. 10:28

Törött sorompórúd miatt kell felelnie egy román sofőrnek

A vádirat szerint egy úthibát akart kikerülni, végül azonban letörte a fénysorompó csapórúdjait.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A Debreceni Járási Ügyészség közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki egy rakománnyal tele lévő gépjárműszerelvénnyel egy vasúti átjáróban letörte a csapórudakat – tájékoztatott a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség.

A vádirat alapján a román sofőr 2020. október 30-án, a délelőtti órákban ideális időjárási és látási viszonyok között haladt Püspökladány belterületén a 42. számú főúton az általa vezetett 25 tonnányi rakományt tartalmazó nehéz tehergépjármű-szerelvénnyel. Haladása során egy közút-vasút kereszteződéshez érkezve az átjáró közvetlen közelében észlelt egy úthibát, amit a járműszerelvénnyel ki akart kerülni, ezért áttért a menetiránya szerinti belső forgalmi sávba. A közlekedési manőver végrehajtása során a vádlott csak a mögöttes járműforgalmat figyelte, ezért későn vette észre azt, hogy a vasúti átjárót biztosító, félsorompóval kiegészített fénysorompó villogó piros jelzésre váltott, és ezzel egyidejűleg mozgásba lendültek a félsorompó csapórúdjai is. A nagy tömegű rakományra tekintettel a vádlott nem akart vészfékezni, ezért a jármű elejével nekiütközött az átjárót biztosító két csapórúdnak, amelyek az ütközés következtében letörtek – olvasható a Főügyészség közleményében.

A baleset során személyi sérülés nem történt, azonban a vádlott KRESZ megszegésével veszélyeztette a vasúti közlekedés biztonságát.

Az ügyben a nyomozást a Püspökladányi Rendőrkapitányság folytatta le.

A Debreceni Járási Ügyészség a vádlott ellen közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt emelt vádat a Püspökladányi Járásbíróságon. A járási ügyészség a büntetővégzés meghozatalára irányuló vádiratban indítványt tett arra, hogy a járásbíróság tárgyalás lefolytatása nélkül, az iratok tartalma alapján a vádlottal szemben pénzbüntetést szabjon ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában