Közlekedésbiztonság

2021.01.11. 19:31

Oldalára borult autó, kettétört villanyoszlop: lassabban a testtel!

A napokban történt balesetek kapcsán a rendőrség a téli közlekedés veszélyeire figyelmeztet.

Fotó: police.hu

Az egyeruhások kérik a járművezetőket, hogy közlekedésük során vegyék figyelembe a téli időjárási körülményeket.

Használjunk téli abroncsot!

Baleset történt január 8-án, 22 óra 30 perc körül a 3405-ös számú úton – tájékoztatott a police.hu. A helyszínen egy 33 éves férfi Nádudvar irányából közlekedett személyautójával, amikor a 20. kilométerszelvényhez érve eddig tisztázatlan körülmények között lesodródott az útról a járművel, amely az oldalára borulva állt meg. A férfi súlyos sérüléseket szenvedett, a mentőszolgálat munkatársai kórházba vitték. A helyszínelés során a rendőrök megállapították, hogy az autóra erősen kopott, nyári gumi volt felszerelve.

Lassabban, körültekintőbben!

Egy 17 esztendős lány haladt autójával január 9-én, szombaton Egyek külterületén, a 3315-ös úton. Az elsődleges adatok szerint nem az út- és látási viszonyoknak megfelelően választotta meg a sebességét, ezért elvesztette az uralmát a kocsi irányítása felett és felborult vele. A fiatal sofőr könnyű sérüléseket szenvedett.

Egy 26 éves férfi január 11-én, 9 óra körül Berettyóújfaluban szenvedett balesetet. A havas úton megcsúszott gépkocsijával, amellyel ennek következtében egy villanyoszlopnak csapódott. Az oszlop az ütközés következtében kettétört, majd az autóra zuhant. Az elsődleges orvosi vélemény alapján a férfi könnyű sérüléseket szenvedett.

A rendőrség ezúton is szeretné felhívni a járművezetők figyelmét arra, hogy a téli időszak jellemző baleseti okai a pályaelhagyással járó és a nem megfelelő követési távolság megtartásából eredő balesetek. A vezetéstechnikai hibákból ebben az évszakban hamarabb baleset származhat: pl. egymáshoz túl közeli haladás, hirtelen gyorsítás és fékezés, az útkanyarulat nagy sebességgel való megközelítése, vagy hirtelen és erőteljes fékezés.

Télen a járművezetőnek óvatosabban kell a jármű gyorsítását, lassítását elvégezni, a fékpedált különös gondossággal kell kezelni! A sebességhatárok betartására még jobban oda kell figyelni, sőt amennyiben szükséges, a KRESZ által engedélyezett sebességnél is lassabban közlekedjünk, hiszen alkalmazkodni kell a megváltozott útviszonyokhoz.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a nyári gumiabroncs 7 Celsius fok alatti hőmérsékletnél megkeményedik, nem tapad megfelelően és ­– függetlenül az aszfalt nedvességétől – csúszóssá válik, ezért aki eddig még nem tette meg, az haladéktalanul gondoskodjon a nyári gumiabroncsainak télire történő cseréjéről!

Ne feledjék, az utak biztonságáért és a balesetek elkerüléséért legtöbbet maguk a közlekedők tehetik azzal, hogy a szabályokat betartva, egymásra odafigyelve vesznek részt a közúti közlekedésben.

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/veszelyes-a-telies-idojaras-gyorshajtas-okoz-sok-balesetet-4894609/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában