csábító, de veszélyes!

2021.01.29. 09:00

Nem éri meg kockáztatni a jeges tragédiát

Ha a jég alá kerülünk, kevés az esély a kimenekülésre; folyóvíz esetében még nehezebb dolgunk van.

20210118 Lillafüred fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Befagyott a Hámori-tó.

Fotó: MW-archív

A téli mínuszokban sokan merészkednek a befagyott természetes vizekre sportolás, vagy csúszkálás céljából. Sokan nincsenek tisztában a jégre lépés veszélyeivel. Azonban ha nem vagyunk elég óvatosak, könnyen rossz vége lehet a kalandnak.

„Hajdú-Bihar megyében az elmúlt években szerencsére nem kellett senkit befagyott tóból kimenteni”

– nyilatkozta a Naplónak Papp-Kunkli Nóra, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Elmondta, előfordult, hogy jeges vízbe esett állatokhoz riasztották a tűzoltókat. – Ilyen esetekben a kollégák a jégre fektetett létra segítségével közelítik meg az állatot, és ölben hozzák ki a tó vagy folyó felszínéről.

Pár másodperc alatt

– Az álló- és folyóvizek befagyott rétege alatt gyakran meleg áramlatok mozognak, amelyek vékonyítják a jégréteget egy-egy területen. Ezért a befagyott víz felületén egyre beljebb merészkedve olyan területhez érhetünk, ahol beszakadhat alattunk a jég – részletezte dr. Késmárky András, a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoport vezetője. Hozzátette, a jéghideg vízben nehéz úszni, így ha valaki a jég alá kerül, igencsak kevés az esély a kimenekülésre. Ha pedig sikerül kijutnunk, a lehető leghamarabb segítséget kell hívnunk, hiszen a kihűlés életveszélyes kockázatokkal járhat.

„A kihűlés a szívre a legveszélyesebb, hiszen a testhőmérséklet csökkenése olyan ritmuszavarokat idézhet elő, amelyek felborítják az ingerületvezetési rendszert, ez pedig a szív leállásához is vezethet”

– fogalmazott dr. Késmárky András. Hangsúlyozta, a víz hőmérséklete a jégfelület alatt általában nulla és négy fok közé esik, ezért már kevesebb, mint fél perc alatt sokkhatás következhet be, mely esetén ködös tudatállapot is kialakulhat, akár eszméletvesztéshez is vezetve. – Ez rendkívül veszélyes, hiszen a cselekvőképtelen személy nem tud kimászni a jeges vízből.

Ha mégis rálépünk

– A befagyott álló-és folyóvizeken nyugodtan, egyenletesen lépkedjünk, hiszen ha elesünk, szinte biztos, hogy beszakad alattunk a jég. Fontos a megfelelő ruházat kiválasztása – erre is felhívta a figyelmet Papp-Kunkli Nóra. Elmondta, testhez simuló, többrétegű, lehetőleg kis nedvszívó tulajdonságú ruhákat viseljen, aki jégre lép. Azok ugyanis nehezebben engedik át a vizet, lassítva ezzel a kihűlés folyamatát. Megtudhattuk, a nyolc-tíz centiméter vastag jégtakaróra már ráléphetünk, ha ennél vastagabb, akkor pedig bátrabban közlekedhetünk rajta. A legbiztonságosabb az átlátszó, homogén állapotú jég, annak vastagságát, szilárdságát azonban minden esetben ellenőrizzük, mielőtt rálépnénk.

A szakemberek azt tanácsolják, soha ne merészkedjünk egyedül a jégre. Mindig legalább ketten-hárman tartózkodjunk a befagyott víz felszínén, hogy baj esetén tudjunk egymáson segíteni.

Berecz Dorina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában