a házalókra is figyelmeztetnek

2020.12.01. 10:30

Segítenek a létai polgárőrök, ahol csak tudnak

A Létavértesi Polgárőr Egyesület is aktívan vesz részt a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzet kezelésében.

Fotó: Létavértesi Polgárőr Egyesület-archív

A korlátozó intézkedések betartását ellenőrzik, mindamellett továbbra is végzik önkéntes, bűnmegelőzési tevékenységüket.

„Ellenőrizzük a közterületeket, hogy a lakosság betartja-e az este 8 óra és reggel 5 óra közötti kijárási tilalmat. Ahol szükséges, ott figyelmeztetünk, de indokolt esetben rendőri segítséget is kérünk”

– fogalmazott Fábián Péter, az egyesület alelnöke. Eddigi tapasztalatuk szerint a lakosság együttműködő, az érvényben lévő szabályokat betartja.

Kiemelten figyelik az időseket

A polgárőrök a napi szolgálatellátás során az elvárhatónál nagyobb figyelmet fordítanak az időskorúakra. Élelmiszer-vásárlásokkal, gyógyszerbeszerzésekkel, ételszállítással segítik az egyedül élő, rászoruló embereket. Indokolt esetben gondoskodnak az orvoshoz való eljutásról is. Mondják, olykor egy beszélgetés is sokat segít a magányos embernek, hogy enyhüljön a rossz kedve. A területükön aránylag sok ember van házi karanténban, gyakran egész családok, és azok ellenőrzéséből is kiveszik részüket a polgárőrök.

„Nálunk senki sem marad egyedül, lehetőségeinkhez mérten mindenkinek próbálunk segíteni. Ilyen helyzetekben a bevásárlások jelentik a legnagyobb segítséget, az átadott lista alapján beszerzett élelmiszereket a kapuig, lakásajtóig visszük”

– hangsúlyozta az alelnök.

Gyógyszerbeszerzés Tóth István polgárőrrel | Fotó: Létavértesi Polgárőr Egyesület-archív

Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) támogatásokkal, védőeszközökkel segíti a polgárőrök szolgálatellátását, mely a Létavértes Városi Önkormányzat hozzájárulásával biztosítja a zavartalan és folyamatos munkát. A város vezetése mellett a lakosság is elismeri, segíti és támogatja a polgárőrök tevékenységét.

Figyelnek a külterületen

Az őszi rossz időjárási körülmények indokolják, hogy kiemelt figyelmet fordítsanak a külterületeken, és ott is az olyan helyen élőkre, ahová személygépkocsival nem egyszerű eljutni, vagy a hely szinte megközelíthetetlen. Itt terepjáróra lenne szükségük. Erre már benyújtották pályázatukat az OPSZ-hez. Addig is állandó telefonkapcsolatban vannak a kint élőkkel, így baj esetén azonnal tudnak cselekedni. Az egyesület rendkívül jó szakmai kapcsolatot ápol a Létavértesi Rendőrőrs munkatársaival, közös szolgálatszervezéssel segítik egymás munkáját. A napi kapcsolattartás igen hatékonnyá teszi a bűnmegelőzési munkát. Ebben két rádió is segíti őket. A lakossággal történő állandó kapcsolattartás érdekében 24 órás telefonos elérhetőséget biztosítanak. Erre olykor szükség is lehet, mert gyakran feltűnnek házaló kereskedők, akik megpróbálják kihasználni az emberek jóhiszeműségét, vagy a vírusfertőzéstől való félelmét, és csodaszereket kínálnak.

„Ne vásároljon senki semmit a házalóktól, kellő elővigyázattal, bizalmatlansággal forduljanak az ismeretlenek felé, és semmiképpen ne engedjék be őket az otthonaikba”

– kérte Fábián Péter, és felhívta a figyelmet, hogy baj esetén kérjenek segítséget a 112-es általános segélyhívón, vagy egyesületük ügyeleti számán.

Turóczi Barnabás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában