Szorult helyzetek, rémisztő magaslatok

2020.12.04. 14:00

Segít a tűzoltó, ha állati nagy a baj!

Mintha az állatok is éreznék, hogy rendkívüli időket élünk, s egyszeriben képtelenek volnának a megszokott rutin szerint élni nyugalmas hétköznapjaikat.

Fotó: Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Az elmúlt hetekben legalábbis a fenti gondolat fogalmazódott meg ügyeletes szerkesztőink fejében, hiszen számos olyan katasztrófavédelmi híradás látott napvilágot, amely egy-egy bajba jutott állat megmentéséről számolt be.

A kutyatulajdonosok többsége már meg sem lepődik, ha házőrzője fennakad a kerítésen, netán vonyítva adja környezete tudtára, hogy beszorult a mancsa. A gazdik javarészt önállóan is képesek elhárítani a vészhelyzetet, ám előfordulnak komplikáltabb szituációk, amikor külső segítségre van szükség. A közelmúltban megannyi ilyen esetről tudósított a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A tűzoltók egyik alkalommal a debreceni Cinege utcán „hámozták ki” egy eb fejét a kerítés szorításából, míg korábban a Budai Nagy Antal utcába kellett vonulniuk, miután lécek közé rekedt egy kutya lába. Természetesen nem csak a kutyák kerülnek bajba, az állatmentések széles faji skálát képviselnek. Időnként a macskák, madarak és haszonállatok is komoly zűrbe keverednek. Vegyük például azt a november 9-i esetet, amely során szerelőaknába zuhant egy hatszáz kilós ló Hajdúdorogon. Még szerencse, hogy tűzoltóink nem szenvednek hiányt leleményességből, és az akna fölött található kézi emelő, valamint kampó segítségével végül sértetlenül kiemelték az állatot. Mindez egy nappal azután történt, hogy Nagycserén kútba zuhant egy birka. A gyapjasnak is mázlija volt, mert az ötméteres mélység fenekén alig-alig állt némi víz, így a lánglovagok dugólétra segítségével élve kihúzták.

Fotó: Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Akár az orosz rulett

A szerkesztőség személyes kedvence a sárándi májasos macska története. A cica úgy gondolta, belenyal a májast tartalmazó szűk zacskó fenekébe, ám szerencsétlenségére a fejére szorult a csomagolás. Ez önmagában még nem követel szakértő beavatkozást, ám a tény, hogy a vakon mászkáló kisállat ekkor éppen a ház tetején tartózkodott, már annál inkább. A katasztrófavédelem munkatársai ezt a kiélezett helyzetet is megoldották, és még aznap sikerrel végrehajtottak két másik macskamentést.

Fotó: Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Se szeri se száma tehát az ilyen eseményeknek, amelyekről bővebben Papp-Kunkli Nórát, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei szóvivőjét kérdeztük. – A tűzoltókat abban az esetben szükséges riasztani ilyen jellegű mentésre, ha a beavatkozásuk nélkül az állat élete veszélybe kerülne, netán közvetlen balesetveszély elhárításáról van szó. A szabályzás szerint ugyanis a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erői csak az élet- és balesetveszély elhárításához feltétlenül szükséges mértékben működhetnek közre a művelet során – hangsúlyozta.

– Általában véve bajba jutott haszonállatokhoz (ló, sertés, juh, szarvasmarha) hívják a tűzoltókat, de előfordul, hogy kutya vagy macska, esetleg nagy értékű madár kerül bajba. Különleges esetek is akadnak, amikor például egy vadállaton kell segíteni.

„Mentettek már őzet kútból, de jégtábla tetejéről is.”

Ilyenek alkalmával főként arra kell vigyázni, hogy az állatot a lehető legkevesebb stressz érje, hiszen az emberekhez sincs hozzászokva, nem még egy ilyen rendkívüli helyzethez. Óvatosnak kell lenni, mert kiszámíthatatlanul viselkedhet, vagy hirtelen elpusztulhat a traumától – osztotta meg a szóvivő. Ezután arra is kitért, hogy rendszerint milyen felszereléseket hasznosítanak a tűzoltók, amikor jószágok vagy házi kedvencek sorsa forog kockán. – Szinte minden eszközük alkalmas erre a célra, és zömmel nagyon kreatívak, így pillanatok alatt átlátják, hogy miből lehet mentésre alkalmas kelléket csinálni. Gyakran bevetik például a tömlőt: a tűzoltáshoz elengedhetetlen eszközből hámot szoktak készíteni, amit aztán a nagy testű állat – ló vagy szarvasmarha – mellső lábai mögé és hátsó lábai elé helyezik, hogy aztán balesetmentesen ki tudják emelni a mélyből.

Fotók: Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Olykor elmarad a hála

Papp-Kunkli Nórától azt is megtudtuk, hogy a mentés során sok esetben a bajba jutott állat gazdájának is jelentőségteljes szerepe van. – Megkönnyíti a műveletet, ha a gazda meg tudja nyugtatni kedvencét. Ez persze nem mindig sikerül, és előfordulnak balesetek is. Volt, hogy egy kutya megharapta a tűzoltó segítő szándékkal felé nyújtott kezét, és olyan is megesett, hogy egy fiatal, tapasztalatlan kolléga a védőruhájába tette a fán rekedt macskát, amely mire leértek, végigkarmolta a tűzoltó testét – fűzte hozzá.

Vadász-Tari Nóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában