Nyugalom, csak gyakorlat!

2020.12.21. 13:26

Lángoló repülőből mentették az utasokat a debreceni repülőtéren

Fontos a felkészültség, mert a valóságban is bármikor történhet hasonló eset.

Fotó: Kiss Annamarie

Égő repülőgépből mentették az utasokat a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren hétfő délelőtt. Aggodalomra azonban semmi ok, valójában nem történt baleset, kétévente esedékes kényszerhelyzeti gyakorlatot tartottak. A különféle vészhelyzeteket megidéző szimulációban több mint harminc önkéntes, valamint a mentésben közreműködő hatósági, repülőtéri és mentőszervezetek mintegy száz munkatársa vett részt.

– A repülőteret felügyelő légi közlekedési hatóság előírja a repülőtér üzemeltetőjének, hogy legalább kétévente teljes készenléti gyakorlatot tartson az állománya részére. Ez azt jelenti, hogy a repülőtér személyzetének, illetőleg a repülőtérre kényszerhelyzet esetén kivonuló hatóságoknak teljes létszámmal részt kell venniük egy átfogó gyakorlaton – ismertette szimuláció okát Vajda János, a repülőteret üzemeltető Debrecen International Airport Kft. ügyvezetője. Hozzátette, a gyakorlatra kitalálnak egy olyan eseményt, amely minden hatóságot megmozgat. A kerettörténet idén az volt, hogy a repülőgépen valaki rosszul lett, emiatt le kellett szállni a géppel. – Ez a való életben is bármikor megtörténhet, akár láz, epilepsziás roham vagy egy infarktus formájában is – tette hozzá.

Gyorsan kell cselekedni

A helyzetet az is súlyosbította, hogy a leszálló repülő egy madárrajjal ütközött, aminek következtében az egyik hajtómű kigyulladt.

„A jogszabály alapján a landolást követően az egységeknek 180 másodperc alatt meg kell akadályozniuk a tűz továbbterjedését, hiszen ha a gépben lévő több tonna kerozin kigyullad, az katasztrófához vezet”

– tájékoztatott Vajda János. Kiemelte, a reptéri személyzet feladatai közé tartozik még az utasok számára szállás biztosítása, az utuk további részének megoldása, valamint hozzátartozóik tájékoztatása is. Végül pedig a bajba jutott légi járművet kell a közlekedésbiztonsági szolgálatnak, illetve a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr Főkapitányságnak átadniuk. – Nagyon fontos, hogy a repülőtereken lévő szolgálati egységek a nap 24 órájában teljes készültségben legyenek, mert egy ilyen esemény bármikor megtörténhet – hívta fel a figyelmet az ügyvezető.

– Ez egy több tényezős gyakorlat, hiszen nagyon sok társhatósággal kell együtt dolgoznunk. Emellett arra is figyelnünk kell, hogy a saját személyzetünk is megfelelően tudjon beavatkozni, hatékony legyen a kommunikáció, és az információk átadása is – ismertette Király Tamás, a Debrecen International Airport Kft. repülésbiztonsági és compliance igazgatója. – Ez a gyakorlat nagyon jól sikerült, hatékony volt a beavatkozás, de természetesen, mint minden gyakorlatnak, ennek is vannak tanulságai. Ezeket a későbbiekben a társhatóságokkal együttműködve kiértékeljük, a levont következtetéseket pedig feldolgozzuk, hogy a jövőben sikeres legyen a beavatkozás – tette hozzá.

Debreczeni-Kondás Eszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában