beomlott házrész

2020.12.30. 14:21

Harmadfokon pénzbüntetést kaphat egy debreceni építkezés műszaki ellenőre

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség a harmadfokú eljárásban a pénzbüntetés helybenhagyására tett indítványt.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Az ügyben másodfokon eljáró Szolnoki Törvényszék a 2020. szeptemberében hozott másodfokú ítéletében foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt 300.000 forint pénzbüntetésre ítélte azt a debreceni férfit, akit az első fokon eljárt Szolnoki Járásbíróság felmentett az ellene emelt vád alól – olvasható a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség közleményében.

A nem jogerős másodfokú ítélet szerint a vádlott az építtetővel kötött megbízási szerződés alapján műszaki ellenőri feladatokat látott el a debreceni építkezésen, ahol az építési területtel határos Hunyadi utcai ingatlan megtámasztására szolgáló cölöpsort kiviteli terv és a vádlott értesítése nélkül építtette fel az építésvezető. Miután a vádlott tudomást szerzett a szakszerűtlen kivitelezési munkálatról, a rá vonatkozó foglalkozási szabályt megszegve, nem értesítette a megbízóját. Ez a mulasztása is közrehatott abban, hogy a cölöpsor később ledőlt és a megtámasztás nélkül maradt szomszédos ház egy része összeomlott. Az épületrész leomlásakor az épületben két személy tartózkodott, akik a ház másik szobájában aludtak, ezért sérülést nem szenvedtek, azonban az életük és testi épségük közvetlen veszélybe került.

A másodfokú ítélet ellen a vádlott és védője jelentett be fellebbezést felmentésért.

A fellebbviteli főügyészség álláspontja szerint a másodfokú bíróság ítélete megalapozott, a vádlott bűnösségének megállapítása törvényes és a vele szemben kiszabott pénzbüntetés arányos. Az ügyben harmadfokon a Szegedi Ítélőtábla jár el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában