Ne váljunk áldozattá!

2020.11.21. 10:39

Vigyázat, bárkit hívhatnak az unokázós csalók! – videóval

Az elkövetők hozzátartozóként mutatkoznak be, és minden részletre figyelnek. Nagyon fontos felkészíteni az idős hozzátartozót arra, mit tegyen, ha bajba kerül.

Fotó: Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács / YouTube

A rendőrség rendszeresen felhívja a figyelmet, hogy amennyiben valaki telefonon arra hivatkozik, hogy a hívott személy hozzátartozója bajba került, baleset érte, és emiatt nagyobb összegű készpénzre van szüksége, le kell ellen­őrizni a hívás valóságtartalmát. Még akkor is, ha kérik, ne tegye, próbáljuk felhívni azt a személyt, akire az ismeretlen telefonáló hivatkozott. Emellett fontos, hogy

ne beszéljünk nyilvános helyen magánügyeinkről, mert ezeket az információkat a bűn­elkövetők felhasználhatják.

Abban az esetben pedig, ha házhoz mennek a csalók, hiába kérik, bármilyen indokra hivatkoznak, soha ne nyissunk ajtót idegeneknek, és ne adjunk nekik pénzt! Mindebben a családtagoknak is felelőssége van, ezért fontos, hogy az idős hozzátartozójukat készítsék fel arra, hogy ilyen esetben mi a teendő.

Úgy tudjuk, egyre aljasabb módszerekhez folyamodnak az „unokázós” csalók, akik rendszerint vezetékes telefonon keresik fel az áldozatukat, közeli hozzátartozónak adják ki magukat, és tartozásra, balesetre hivatkozva többnyire készpénzt csalnak ki áldozatuktól. Már nemcsak a vezetékes, hanem mobiltelefonon is felkeresik az időseket. A Napló egyik munkatársának édesanyja a napokban kis híján áldozatává vált a csalóknak.

Csak a véletlennek köszönhető, hogy nem így történt. Kollégánk részletesen beszámolt az esetről. Elmondta: a gyógyszertárból hívta fel az édesanyját, mert nem emlékezett rá, milyen készítményre van szüksége. A feledékenysége most éppen kapóra jött. – Az édesanyám meglepődve fogadta a hívásomat, állította, néhány perce beszéltünk – kezdte a sztorit. – Egy ismeretlen férfi telefonált neki, és állította, balesetet okoztam, amelyben a hívó hatéves kislánya is megsérült. A történet szerint

„a gyereket kórházba szállították, engem pedig a mentőautóban láttak el, infúziót is kaptam, és felszakadt a szám,”

ezért alig tudok beszélni. Ettől függetlenül állítólag beszéltem édesanyámmal, majd az illető, aki felkereste, közölte, ne próbáljon hívni a saját telefonomon, mert az összetört. Azt is elmondta, hogy megegyeztünk, nem tesz feljelentést ellenem, viszont a kocsikat el kell szállítani a helyszínről, ennek költéségét, 380 ezer forintot utaljon el. Megadta a szükséges adatokat, és ezt követően folyamatosan hívta vezetékes és mobiltelefonon is édesanyámat. Mivel időközben magam is beszéltem édesanyámmal, a történteket hallva rögtön hozzá siettem. Tapasztaltam, hogy folyamatosak a hívások, de akkor már én vettem fel a telefont. Bemutatkozott a hívó, utána pedig eltűnt – osztotta meg a történetet kollégánk, hozzátéve, feljelentést tett a rendőrségen.

Megkérdeztük a Hajdú-bihari Megyei Rendőr-főkapitányságot arról, hogy az elmúlt időszakban mennyire jellemző az efféle bűnözők tevékenysége megyénkben, de egyelőre nem kaptunk választ a kérdésünkre.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában