Ítélet

2020.11.23. 14:41

Bántalmazhatta kislányát, késsel üldözhette szomszédasszonyát egy vámospércsi férfi

Ítéletet hirdettek múlt csütörtökön annak a férfinak az ügyében, aki a vád szerint megütötte szomszédját, majd késsel üldözte annak feleségét késsel az utcában.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Az elsőfokú bíróság bűnösnek mondta ki a vádlottat kényszerítés hatósági eljárásban bűntett, magánlaksértés bűntett, testi sértés bűntett kísérlete, testi sértés bűntett és folytatólagosan elkövetett zaklatás bűntett miatt, ezért a férfit 4 év börtönbüntetésre ítélte és 5 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A járásbíróság elrendelte egy 2 éves – 4 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetés utólagos végrehajtását is.

A megállapított tényállás szerint 2018. december 11-én éjfél körül a vádlott (S. Cs.) nagy hangerővel hallgatott zenét vámospércsi házában, ami miatt a szomszédjában lakó idős pár és a náluk tartózkodó unokájuk nem tudott aludni. Az asszony átszólt a vádlottnak, hogy vegye tekerje lentebb a hangerőt, ekkor azonban az ittas állapotban lévő férfi káromkodni kezdett. A nő férje a szitkozódásra reagálva kiment a házból, mire S. CS. lenyomta a lábával a két telket elválasztó drótkerítést, odaszaladt a férfihez, akit ököllel, nagy erővel háromszor is megütött a fején. A sértett ennek következtében a földre esett, felesége pedig odalépett, hogy felsegítse férjét a földről. A nő a vádlott füle hallatára közölte, hogy értesíti a mentőket és a rendőrséget. Az agresszív szomszéd ezt hallva gyorsan visszamászott a saját telkére, a letaposott drótkerítést pedig visszaigazította. A sértett próbálta csillapítani a vérzését, miközben felesége gyalog elindult egy közeli telefonfülkéhez, hogy értesítse a rendőrséget az esetről. A vádlott ekkor magához vett egy 12 centiméter pengehosszúságú kést, majd a nő nyomába eredt. Utolérte az asszonyt, majd a késsel megfenyegette, hogy levágja róla a ruhát és közösülni fog vele, ha telefonálni mer. A nő a fenyegetés hatására megijedt és hazament a férjéhez, akinek elmondta történteket. A rendőrséget végül a házaspár unokája értesítette, aki az egyik utcában lakótól kért segítséget, és telefonon bejelentést tett a rendőröknek. Az egyenruhások elfogták a vádlottat. A házaspár magánlaksértés miatt magánindítványt is előterjesztett – olvasható a Debreceni Törvényszék honlapján.

S. Cs. 2018 október és november hónapban hetente többször is találkozott a sértettekkel, akiket veréssel és megöléssel fenyegetett meg. A vádlott kijelentései komoly félelmet keltettek a házaspárban, attól tartottak, hogy a férfi beváltja ígéretét – hangsúlyozza a közlemény.

S. Cs. és élettársa közösen nevelték öt kiskorú gyermeküket vámospércsi otthonukban. A vádlott 2019. április 12-én délután ittas állapotban érkezett haza, majd kiabálni kezdett a nővel, aki szóvá tette, hogy elszórta a pénzüket. A kiabálás miatt a kiságyban fekvő egyéves gyermek megijedt és sírva fakadt. Annak érdekében, hogy elhallgattassa a kislányt, a vádlott odalépett az ágyban álló gyermekhez, akit tenyérrel arcon ütött. A bántalmazástól még inkább sírni kezdett a kislány, akit ekkor az édesanyja kivette az ágyból, hogy megnyugtassa. A vádlott azonban ezt nem engedte, megfogta az élettársa karját és kivezette őt a házból, majd bezárkózott az öt kiskorú gyermekkel. A nő a szüleihez sietett segítségért, nem sokkal később értesítették az esetről a rendőrséget – írja a Debreceni Törvényszék.

Dr. Fejes Sándor bíró a büntetés kiszabásakor súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott büntetett előéletű, felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt állt, részben idős sértettek és részben hozzátartozó sérelmére követte el a bűncselekményt, továbbá az egyik bűncselekményhez az élet kioltására alkalmas eszközt is használt. Ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a férfi részben beismerte a bűncselekmény elkövetését, az időmúlást és azt, hogy kiskorú gyermek eltartásáról kell gondoskodnia.

Az ítélet nem jogerős, azt az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője fellebbeztek a döntés ellen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában