illegális üzlet

2020.10.20. 09:50

Hatalmas fogás: közel hetvenmilliót érő dohányáruval kereskedett a debreceni vádlott

A Debreceni Járási Ügyészség minősített orgazdaság bűntette miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki külföldről behozott illegális cigarettát árult.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A vádlott az egyik családtagja által vezetett háztartási papíráru kereskedelmével foglalkozó gazdasági társaságnak huzamosabb ideje bérelt Debrecenben egy raktárat, majd bérbe vett egy budapesti garázst is.

A férfi a debreceni raktárban a papíráru tárolása mellett nagy mennyiségű, ismeretlen eredetű, külföldről behozott adó- és zárjegy nélküli cigarettát helyezett el, és a budapesti garázsban is illegális dohányárut tárolt.

2019. május 2-án a vádlott gépkocsival a budapesti garázshoz ment, ahol rakodást végzett. Eközben érték őt tetten a Nemzeti Adó-és Vámhivatal pénzügyőrei. A vádlott által bérelt budapesti garázsból közel 40 ezer doboz, különböző fajtájú adó- és zárjegy nélküli cigarettát, valamint 79 kilogramm vágott dohányt foglaltak le. Ugyanezen a napon a debreceni raktárban tartott kutatás során több mint 5 ezer doboz zárjegy nélküli cigarettát találtak és foglaltak le – olvasható a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség közleményében.

A vádlott által kereskedelmi célból tartott, jövedéki adózás alól elvont dohányáru forgalmi értéke közel hetvenmillió forint.

A Debreceni Járási Ügyészség a tettét beismerő vádlottal szemben különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett orgazdaság bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A járási ügyészség a vádiratban végrehajtandó börtönbüntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabására és vagyonelkobzásra tett indítványt. Indítványozta továbbá, hogy a járásbíróság a lefoglalt dohánytermékeket kobozza el. A járási ügyészség a vádiratban a büntetés konkrét mértékére is indítványt tett arra az esetre, ha a vádlott a járásbíróság előkészítő ülésén a terhére rótt bűncselekmény elkövetését beismeri és lemond a tárgyaláshoz való jogáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában