a rendőrséget kérdeztük

2020.10.17. 16:00

Figyelni kell: több a gyalogos este 11 után

A szülők döntése, meddig engedik el gyermeküket bulizni, azonban fő az elővigyázatosság.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Néhány hete a szórakozóhelyek este 11 órakor történő bezárásáról döntött a kormány, éppen ezért a Napló felkereste a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságot, és a következőkről érdeklődtünk: mi tapasztalható hétköznap, hétvégén 11 óra után az utcákon, tereken? Ha esetleg kiskorúakkal (18. életévét be nem töltő fiatal) találkoznak éjszaka, értesítik-e a szülőt? Az elmúlt hetekben megnőtt-e azok száma, akik csendháborítást jelentettek? – Önmagában az, hogy a 14 év feletti fiatalok tagjai házibuliban vesznek részt, nem valósít meg jogsértést.

„Fontos azonban hangsúlyozni a szülők felelősségét. Hogy ki meddig engedi el a gyerekét bulizni, az a saját döntése, de tisztában kell lenni azzal is, hogy a 18 év alatti gyermek kiskorú a jog szerint, és szülői felügyelet alatt áll”

– adta tájékoztatásul lapunknak a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság.

Telefonon legyen elérhető

Természetes a kamaszok azon igénye, hogy együtt szórakozzanak, és a szülők többsége el is engedi gyermekét házibuliba. Bűnmegelőzési oldalról megközelítve, ha a szülők tehetik, vigyék el a gyereket, vagy menjenek el érte – még akkor is, ha ez a kamasznak ciki. Értessék meg vele, hogy akkor nyugodtak, ha tudják, kikkel és merre jár. A telefont éjszaka ne kapcsolják ki, hogy szükség esetén a gyermek elérje a szülőt. Nagyon fontos a következetesség is: beszéljék meg a kamasszal, ha szeretne tovább maradni, csak abban az esetben teheti meg, ha felhívja a szülőket, és megbeszéli velük. Ha késik, annak legyen következménye:

az adott szó a gyereket is kötelezi, és tudnia kell, a bizalmat nem érdemes eljátszania

– nyomatékosították.

A rendőrség beszámolt arról is, hogy a nyári időszakhoz képest nem nőtt a fiatalok száma a tereken, azonban a vendéglátó üzletek 23 órakor történő zárását követően több gyalogos látható az utcákon. – Amennyiben segítségre szoruló vagy önmagát veszélyeztető állapotban lévő gyermekkorút vagy fiatalkorút látnak az utcán, értesíthetik a rendőrséget, illetve a mentőszolgálatot. Ha a rend­őrök szolgálatban ilyen személlyel találkoznak (legyen az idős vagy fiatal), biztonsági intézkedés formájában gondoskodnak az azonnali orvosi ellátásáról, és értesítik a hozzátartozókat. Önmagában az, hogy egy 16-17-18 éves fiatal az utcán tartózkodik, nem ad rendőri intézkedésre okot – derül ki a főkapitányság válaszából. Megtudtuk,

csendháborítás miatt nem észlelhető több bejelentés a megszokottakhoz képest az elmúlt hetekben.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában