Felhívás

2020.09.16. 12:58

„Támadnak” az unokázós csalók, ne dőljenek be nekik!

Több esetről érkezett bejelentés Debrecenben – közölte a napokban a rendőrség.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Idős személyeket hívtak telefonon ismeretlenek, akik azt mondták, hogy hozzátartozójuk balesetet szenvedett, és azonnal pénzre van szüksége. Ezért a hívó pénz átutalását, vagy befizetését kérte, azonban a kiszemelt áldozatoknak gyanús lett a hívás, és azonnal jelentették a rendőrségnek – áll a rendőrök közleményében, mely néhány jó tanáccsal is szolgál.

Aszerint ilyen esetekben azonnal ellenőrizzék a hívás valóságtartalmát! Hívják fel azt a személyt, akire az ismeretlen telefonáló hivatkozik! Ha felmerül a gyanúja, hogy valaki önmagát hozzátartozónak adja ki, hívják fel és tájékozódjanak! Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítsék a rendőrséget!

A rendőrök azt is javasolják az idős embereknek (is), ne beszéljenek idegenek előtt, nyilvános helyen magánügyeikről, hiszen ezeket az információkat a bűnelkövetők felhasználhatják. Soha ne nyissanak ajtót idegeneknek, és bármilyen indokra is hivatkoznak, ne adjanak nekik pénzt! Gyanús idegenek látogatása esetén jegyezzék meg személyleírásukat, gépjárművük rendszámát! Végezetül kiemelik: fontos, hogy a család, a rokonok, a barátok beszélgessenek az idős emberekkel erről a jelenségről, készítsék fel őket arra, hogy ha ilyen hívást kapnak, mit tegyenek.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában