segít a kamera

2020.09.04. 07:30

Mindent megtesznek a vasúti dolgozók védelméért

A vonatkísérőkkel szembeni erőszakos cselekmények bűncselekménynek minősülnek.

Automatikusan generált description

Fotó: illusztráció / Új Dunántúli Napló-archív

Az elmúlt időszakban többször számoltak be arról híradások, hogy kalauzokat inzultáltak a vonatokon. Augusztusban három súlyosabb eset is történt. A Lajosmizséről a fővárosba tartó S21-es járat jegyvizsgálóját Dabas és Inárcs-Kakucs állomás között egy jeggyel nem rendelkező férfi bántalmazta augusztus 14-én, péntek este: tapétavágó késsel a combján, a mellkasán és az arcán megvágta, a homlokát megütötte, majd a vonatról leszállva elmenekült. A sérült fiatal jegyvizsgálónőt a mentők Inárcs-Kakucs állomásról kórházba szállították, jelenleg otthonában pihen, az eset lelkileg súlyosan megviseli. Idén ez az eset volt az első ilyen brutális támadás. Másnap délután a Debrecen felől Budapestre tartó Kamilla intercityn a jegyvizsgáló egy utast többször is hiába figyelmeztetett, hogy használjon maszkot, ezért rendőri segítséget kért. A vonatot Albertirsa állomáson megállították, ekkor az utas megpróbálta megütni, majd leköpte a vonatkísérőt. Az utast a rendőr leszállította a vonatról. Dunakeszi-Gyártelep és Rákospalota-Újpest között közlekedő vonaton egy menetjegy nélküli, botrányosan viselkedő utas keveredett szóváltásba egy utastársával augusztus 16-án, vasárnap este, aki az intézkedő jegyvizsgálót előbb verbálisan, majd tettleg bántalmazta, végül leszállt a vonatról. A jegyvizsgáló rehabilitációs szabadságot igényelt és kapott.

Legtöbbször szóváltás van

A Napló érdeklődésére a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága közölte: jellemzően verbális inzultus éri a jegyvizsgálókat a vonatokon, ám sajnos többször megesett, hogy fizikai bántalmazás is történt. A legtöbb eset Budapest elővárosi vonalain tapasztalható, de többször előfordult már a megyénket érintő járatokon is valamilyen incidens. Mint megtudtuk, az utasok között jellemzően nem alakul ki tettleges inzultus. A vasúttársaság megengedhetetlennek tartja a munkájukat végző vasutasokkal szembeni erőszakos fellépést, testi épségük veszélyeztetését.

Éppen ezért mindent megtesznek munkavállalóik védelmében, kiemelten kezelik a jegyvizsgálók biztonságát is, minden esetben feljelentést tesznek az elkövetőkkel szemben. Az utóbbi években a vasúttársaság intézkedéseinek köszönhetően csökkent a súlyos konfliktusok száma a vonatokon. 2018-ban 123, 2019-ben 70, idén eddig 48 esetben bántalmaztak jegyvizsgálót szolgálatteljesítés közben.

Hajdú-Bihar megyében idén nem jelentettek jegyvizsgáló-bántalmazást.

Mint arról annak idején beszámoltunk, a korábbi esetekre való tekintettel már az első beszerzések alkalmával kapott Debrecen térsége testkamerát, aminek köszönhetően visszaszorultak a bántalmazások.

Közölték, a vasútállomások hangos utastájékoztató rendszerében, a vonatok fedélzetén rendszeresen tájékoztatják szóban az utasokat arról, hogy a vonatkísérőkkel szembeni erőszakos cselekmények bűncselekménynek minősülnek, a vasúttársaság ilyen esetekben minden alkalommal feljelentést tesz. A vonatokon civilben vagy egyenruhában utazó vasútőrök, rendőrök szükség esetén azonnal eljárnak, erre a vonatokon tájékoztató plakátok is felhívják a figyelmet.

Kötelező a maszk

A koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása végett a tömegközlekedési eszközökön, így a vonatokon is kötelező a száj és az orr eltakarása. A vasúttársaság arra kéri a vonaton közlekedőket, hogy továbbra is tartsák be a kötelező egészségvédelmi rendelkezéseket. A maszkhasználati kötelezettségre az állomási és a fedélzeti hangos, valamint szöveges utastájékoztató eszközök, a vonatok ajtaján pedig figyelmeztető táblák hívják fel az utasok figyelmét. Amennyiben az utason nincs maszk, a jegyvizsgáló megkéri, hogy takarja el a száját és az orrát.

A vonattal utazók általában együttműködők, van náluk maszk, és kérésre fel is veszik.

Kifejtették, a nyári, meleg időszakban romlott a maszkhordási fegyelem, ezért a vasúttársaság szúrópróbaszerű ellenőrzéseket hajt végre. Az elmúlt időszakban a Készenléti Rendőrséggel, a polgárőrséggel és a vagyonőrökkel közösen több mint 2 ezer vonaton tartottak ellenőrzést, és figyelmeztették a maszk nélkül utazókat. Az érintett munkavállalói – járművezetők és jegyvizsgálók – számára a vasúttársaság folyamatosan biztosítja a szükséges védőfelszerelést, és kötelezi őket a maszkviselésre, hogy se magukat, se az utasokat ne tegyék ki fertőzésveszélynek.

VK

Együttműködőbbek a kamera láttán

A 2019. szeptemberi bevezetés óta folyamatosan nő azoknak a jegyvizsgálóknak a száma, akik munkavégzésük közben önkéntes alapon, szívesen használják a bántalmazások, támadások megelőzése, hatásainak csökkentése céljából a testkamerákat. Ez év végéig a már meglévő rendszerrel kompatibilis további 66 darab új testkamerát telepítenek a már meglévő 108 mellé. A jegyvizsgálók kedvező tapasztalatai azt mutatják, hogy a mobil kamerák láttán az utazók együttműködőbbé váltak, megnőtt a jegyvásárlási hajlandóság. Több alkalommal is előfordult, hogy a korábban gyakran kötekedő, veréssel fenyegetőző, érvénytelen jeggyel utazó utas a kamerát látva további vita nélkül elismerte a pótdíjalkalmazás jogosságát. Hétfőtől pedig a támadások megelőzése végett kötelezővé vált a testkamera használata a vasúti jegyvizsgálóknak a bántalmazásokban leginkább érintett budapesti elővárosi vasútvonalak kijelölt járatain.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában