első a biztonság

2020.08.23. 17:30

Nyáron is érdemes a koromlovagok segítségét kérni

A kémények rendszeres felülvizsgálata a lakosság körében ingyenes.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Habár a fűtési időszak csak ősszel kezdődik, nem árt már most nyáron gondoskodni a kéményseprői munkálatokról.

A járvány miatti veszélyhelyzet okán a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezete – az ügyfelek és a szakemberek egészségének megőrzése végett – a társasházi sormunkáit teljes ellátási területén felfüggesztette és átütemezte. Ez alól kizárólag a műszaki vizsgálatok és az üzemzavar-elhárítást érintő megrendelések teljesítése jelentett kivételt. A három hónapos kényszerszünet után a kötelező sormunka július 1-jén indult újra.

Egyénileg kezdeményezhetik

– A katasztrófavédelem kéményseprői az ellátási területükhöz tartozó települések társasházaiba kötelezően és rendszeresen mennek. A családi házban élő magánszemélyek immár harmadik éve egyénileg kezdeményezhetik a kéményseprő házhoz hívását. A honlapon keresztül online, telefonon vagy személyesen időpontot egyeztetnek a szakemberekkel, így ők a közszolgáltatást az egyéni igényekhez igazítva végzik el. Részletesebb adatokat a katasztrófavédelem kéményseprőinek honlapján találhatnak – mondta el a Napló érdeklődésére Papp-Kunkli Nóra tűzoltó hadnagy, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Hozzátette,

a kémények rendszeres felülvizsgálata a lakosság körében ingyenes, a társasházaknál kötelező, az egylakásos ingatlanoknál pedig ajánlott. A gazdálkodó szervezetek székhelyein és telephelyein mindenhol kötelező.

A kémények rendszeres karbantartása elsősorban biztonságunk miatt fontos, hiszen egy nem ellenőrzött kémény használata könnyen vezethet balesetekhez. Megtudtuk, a három legveszélyesebb probléma a kémények anyagainak az elöregedése, a járat keresztmetszetének leszűkülése és a huzathatás változása. Az első miatt a kémények fala áteresztheti az égésterméket, a másodiknál kéménytűz keletkezhet, a harmadik miatt pedig szén-monoxid-visszaáramlás történhet. Mindhárom eset életveszélyes is lehet, így a rendszeres ellenőrzés kiemelten fontos.

Maga a kéményseprés folyamata nagyjából fél óráig tart, ha mindent rendben találnak a koromlovagok. – A szakemberek adatot egyeztetnek az ingatlantulajdonossal, ingyenesen ellenőrzik az égéstermék-elvezetők szigetelését, tömörségét, külső-belső állapotát, ha szükséges, kitakarítják, és figyelnek az esetleg balesetet okozó külső körülményekre – az elszívóberendezésekre és a modern nyílászárók légbevezetőire. Megszüntetik az égéstermék-visszaáramlást és a tűzveszélyt okozó hibákat, így megvédenek a tűztől, ezzel pedig életet mentenek – hangsúlyozta a megyei szóvivő.

Bajt okozhat a sok korom

Papp-Kunkli Nóra arról is beszélt: szerencsére elmondható, hogy évről évre egyre kevesebb baleset történik rosszul karbantartott kémény miatt, de nem érdemes kockáztatni. – Az emberek számára nagyon fontos a biztonságos otthon, arra azonban ritkán gondolnak, hogy mint minden eszköz, a fűtési rendszer is kopik, elhasználódik, így el is romolhat. A kéményben lerakódott korom, kosz és a kéményen található repedések veszélyes helyzeteket okozhatnak, amelyek a rendszeres ellenőrzéssel elkerülhetők.

„Emellett ha a kéményseprő az ingyenes ellenőrzés alkalmával hibát állapít meg, akkor se érdemes halogatni, hanem kizárólag szakemberrel vagy szakirányú céggel minél előbb el kell végeztetni a javítást”

– hívta fel a figyelmet.

VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában