hasznos intelmek

2020.07.18. 11:30

Lopás, tettlegesség, gyanús tabletták: könnyen drámába fordulhat egy átbulizott éjszaka

A rendőri jelenlét fokozódik éjszakánként, de a partizók is sokat tehetnek a baj megelőzése érdekében.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Itt a nyár, és bár egyelőre óvatosan, de elérkezett a buliszezon, így Debrecen belvárosa is tele van a szórakozni vágyó fiatalokkal esténként. Az elmúlt időszak otthonléte miatt talán többen is nagyobb elánnal vágnak az éjszakának, így a Napló arról érdeklődött a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságnál, mikre érdemes odafigyelni mulatozás közben és mellett.

A válasz szerint a buliszezonban fokozódik a kék ruhások jelenléte a városban, ezzel együtt a rendőrség kilenc pontban rögzíti mire figyeljenek oda a szórakozók. Többek közt, ha lehet, ne egyedül menjenek bulizni! A csoportban beszéljék meg előre, hogy ki kire fog vigyázni, kire figyel oda. A fiatalok esetében fontos, hogy buli előtt mondják meg a szüleiknek vagy olyan személynek, akiben megbíznak, hogy pontosan hol lesznek, így ha gond adódik, rögtön tudják, hol keressék őket, hova menjenek. Ha mégis úgy alakul, hogy a fiatal egyedül megy el a buliba (fesztiválra, koncertre stb.), keresse azokat a helyeket, ahol segítséget kérhet, ha szükséges!

Legyenek terveik arra az esetre, ha baj lenne: kit hívnak fel, hova mennek, hogyan veszik fel a kapcsolatot másokkal! Hasznos lehet a telefon gyors­hívójába elmenteni azokat a számokat, amelyeket baj esetén egyetlen mozdulattal felhívhatnak.

Tartalékoljanak taxira!

A vagyontárgyaikra (mobiltelefon, fényképezőgép stb.) fokozottan figyeljenek, soha ne hagyják őrizetlenül! Ha látnak valakit, aki bajban van, vagy úgy érzik, hogy az illető veszélybe sodorta magát, segítsenek neki! Sokszor már az is elég, ha segítséget hívnak hozzá. Soha ne fogadjanak el ismeretlenektől semmilyen italt, ételt, tablettát, gyógyszert, kábítószert! Olyan italt igyanak, amit önök vásároltak, vagy amit maguk előtt bontottak ki. Gondolják át, hogyan jutnak haza a buli végén! Végezetül, fontos az is, hogy amennyiben szükséges, tartalékoljanak taxira, vagy legyen olyan személy, aki önökért megy a buli végén. Baj esetén forduljanak bizalommal a környéken szolgálatot ellátó egyenruhás rendőrökhöz, vagy tegyenek bejelentést a rendőrség 107-es, 112-es segélyhívó számain – hívja fel a figyelmet a megyei rend­őr-főkapitányság.

A rendőrség tájékoztatása szerint az alkoholos befolyásoltsághoz kötethő bűncselekmények és szabálysértések közül elsősorban a közlekedési bűncselekmények a gyakoriak, mint például a járművezetés ittas állapotban. – Ezek olyan esetek, amikor ittasan volán mögé ülnek, mert úgy érzik, képesek vezetni. Azonban már egy enyhe fokú ittasság esetében is tompulhatnak a reflexek, olyannyira, hogy az egyébként elkerülhető közlekedési helyzetben is balesetet okoznak – fejtették ki.

Jellemzőek továbbá a garázda jellegű cselekmények, ahol az ittasság nagyban befolyásolja a „normál emberi” viselkedést. A fiatalokkal ebben az esetben szokott előfordulni, hogy megrongálják az útjukba kerülő buszmegállót, felborítják a kukákat, esetleg összeverekednek

– tették hozzá.

Jogos védelmi helyzet?

A garázdaság mellett nem ritkák a kisebb csetepaték, amiket jobb elkerülni, még akkor is, ha jogosnak tűnhet az elégtétel. Bár a Büntető törvénykönyv felsorolja azokat az okokat, amelyek egy cselekmény büntethetőségét kizárják vagy korlátozhatják, és ilyen a jogos védelmi helyzet kizáró tényezőként, de ez nem mindig állja meg a helyét.

A jogos védelmi helyzet létrejöttéhez mindenképp meg kell lenniük azoknak a feltételeknek, amelyek a törvényben fel vannak sorolva (közvetlenül fenyegető, jogtalan támadás, amely saját vagy mások személye, javai, illetve a közérdek ellen irányul).

Például nem jogos védelem a kiprovokált helyzet. Ha valaki azért, hogy leszámoljon a haragosával, kierőszakolja, hogy az illető nekitámadjon, és úgy tűnjön mások előtt, mint védekező fél. Az sem jogos védelem, amikor egy vita hevében összeverekednek a felek. Annak már nincs jelentősége, ki kezdte el, ki ütött elsőnek, mindkettőjüket felelősségre vonják. Továbbá nem áll fenn a verbális becsületsértés esetén sem, amikor az egyik fél részéről „csak” szidalmazás történik és a bántalmazás elmarad. Ilyen esetben nem vehetünk elégtételt öklünkkel. A legjobb megelőzés, ha nem mennek bele a provokálás ellenére sem olyan helyzetbe, melynek tettlegesség a kimenetele. Lehetőség szerint hívják a hatóságot, kérjék intézkedésüket.

Állampolgári kötelesség

Aki kívülállóként tanúja egy garázda cselekménynek, állampolgári joga és egyben kötelessége, hogy értesítse a rendőrséget, és megadja a birtokában lévő információkat – ismertette a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság.

Szilágyi Gergő

Több mint 24 ezer lopás

Az említett bűncselekmények természetesen nem csak a buliszezonhoz kapcsolódnak. A Belügyminisztérium 2013 és 2018 közötti adataiból megállapítható, hogy Hajdú-Bihar a többi megyével összevetve nem áll rosszul. A regisztrált bűncselekmények esetében a járművezetés ittas vagy bódult állapotban bűncselekményt 243 esetben követték el, ez pedig az országos számnak mintegy négy százaléka. Ennél a garázdaság nagyobb számban fordult elő, 3 ezer 956 esetben, ami az országosnak közel hat százaléka. Kábítószerrel visszaélés 392, míg a kereskedelem 103, a birtoklás 665 esetet számlált. Ezek így is elenyésznek a lopáshoz képest, amely több mint 24 ezer esetben valósult meg, tehát érdemes odafigyelni az értékekre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában