Költségvetési csalás

2020.06.22. 11:11

Tagadta bűnösségét, tárgyalás lesz a volt álmosdi polgármester ügyében

Az egykori településvezető a büntetőperben számos dokumentummal igazolná magát.

Fotó: HBN

Plakátok nem létező rendezvényekről, jutalom saját kezdeményezésre, önkormányzat pénzén vásárolt háztartási eszközök magánhasználatra – többek közt ezekkel vádolják a volt álmosdi polgármestert; K.I. elsőrendű vádlott és a volt főjegyző másodrendű vádlott ügyében hétfőn előkészítő ülést tartott a Debreceni Járásbíróság.

A 2020. március 4-ei előkészítő ülésen az ügy másodrendű vádlottja beismerő nyilatkozatot tett, de nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról. Június 22-én az elsőrendű vádlott tagadta bűnösségét, az ő esetében szintén tárgyalás lesz.

Nagy összegű számlák

A bizonyítási eljárás kapcsán K. I. jelezte: több indítványt szeretne tenni, mert szerinte az ő bizonyítékait a korábbi eljárásokban, a nyomozás és a munkaügyi per során rendre figyelmen kívül hagyták, illetve számos további dokumentum is mellette szól. Elmondta, úgy jutott idáig az ügy, hogy ő nem kapott bizonyítási, védekezési lehetőséget, amit elmondott, azt a média kifigurázta.

Szerinte a történet 2015 augusztusában kezdődött, ekkor azzal szembesült, hogy íróasztalára nagy halom, irreálisan magas összegeket tartalmazó számlát tett le az önkormányzati intézmények zöldségbeszállítója, egyébként képviselő. K. I. jelezte ezt az alpolgármester asszonynak, s mint fogalmazott, nem számított rá, hogy milyen „indulatokat fog kiváltani”. 2016 márciusában egy „ominózus” testületi ülést tartottak a képviselők a háta mögött, amikor tudták, hogy nem lesz a településen, ezen döntöttek úgy, hogy fegyelmi eljárást indítanak ellene. K. I. azt is sérelmezte, hogy bár ezen ülés törvényességi vizsgálatát kérte a megyei kormányhivataltól, csak „mellébeszélést” kapott. Elmondta, a háromtagú fegyelmi bizottságban ott volt az említett zöldségbeszállító és az alpolgármester is, majd a bizottság megállapításait a falu újságjában közzétették. Már a munkaügyi per kezdetén lecserélték a polgármesteri hivatal zárait, lezárták előle hivatali e-mailfiókját és a község honlapja is elérhetetlenné vált, ahol számos fotó volt azokról a rendezvényekről, melyek megtartását vádlói kétségbe vonták.

„A munkaügyi bíróság előtt bizonyítékok tömkelegét tártam fel, de átsiklottak fölötte”

– jelentette ki a volt településvezető.

Saját használatra

Több példát hozott arra, hogy miközben a tanúk a bíróság előtt eskü alatt vallották, hogy nem hallottak a tervezett feldolgozó üzemről, arról K. I. már beszélt a 2014-es képviselői alakuló ülésen a polgármesteri programjában, máskor közmeghallgatáson, és egy közmunkaképzés is ehhez kapcsolódott – mindez az említett tanúk jelenlétében vagy tudtával.

Felidézte: 2010 óta mintegy 15 feljelentés volt az önkormányzat és a polgármester ellen, ennek nyomán vizsgálódott ott a NAV, az ÁSZ, a kormányhivatal, és sohasem találtak komolyabb hiányosságot.

K. I. arról is beszélt, kezdettől sem tagadta, hogy különböző, a település pénzéből vásárolt eszközöket otthon használt, ezek az önkormányzat leltárában voltak, személyes használatra hivatalosan kiadva. Egy feldolgozóüzem létrehozása nagyon komoly előkészítő munkát igényel, ezért kísérletezett otthon, próbált házilag előállítani olyan terméket, amit aztán majd a későbbi üzemben gyártottak volna – fejtette ki.

Említette a fegyelmi bizottságtól kapott, a formai követelményeknek nem megfelelő számlákat, elbocsátása – szerinte szabálytalan – körülményeit, könyvelési elmaradásokat; úgy véli, ezek a képviselők mentalitásának, hozzáállásának ismeretével együtt mellette szólnak.

SzT

A vád: költségvetési csalás

Az elsőrendű vádlottat a 2010-ben, majd 2014-ben is polgármesterré választották. Ezen tisztségét a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság 2017. június 1-jén meghozott ítéletével (mely 2017. október 12-én jogerőre emelkedett) megszüntette. A másodrendű vádlott 2015. július 1-jétől volt a község főállású jegyzője.

A vádirat szerint 2014. és 2015. évben a polgármester utasította az önkormányzat hivatalának egyik dolgozóját, hogy készpénzfelvételi utalványt állítson ki a részére. Ennek birtokában a vádlott az önkormányzati bankszámláról a rajta szereplő összeget a pénzintézetben felvette, azt azonban a házipénztárba már elmulasztotta befizetni, vásárlás előleg címén kiadásként könyvelte le. Az előleggel többszöri felszólítást követően csak 2016 januárjában számolt el, és olyan rendezvényekhez kapcsolódó számlákat, promóciós anyagokat csatolt be, amelyeket valójában Álmosdon meg sem rendeztek.

Ugyan ez volt a helyzet a 2012., 2013., 2014. évi rendezvényszámlákkal és okiratokkal kapcsolatban. A „megtartott” rendezvényekről és a felhasznált forrásokról a képviselő-testületet a polgármester nem tájékoztatta. Az ügyészség szerint a polgármester egy önkormányzati dolgozót arra utasított, hogy utólagosan készítsen plakátokat a rendezvényekről.

Egy másik vádpont szerint K. I. kezdeményezésére 2015. decemberben a másodrendű vádlott utasította a hivatal kifizetést ellátó köztisztviselőjét, hogy polgármesteri jutalom címén az elsőrendű vádlott részére bruttó 448 ezer 726 forint kerüljön kifizetésre. A polgármester számlájára képviselő-testületi határozat nélkül a nettó összeg át lett utalva, a kifizetés jogszerűtlen volt.

Az elsőrendű vádlott 2015-ben a képviselő-testület, illetve az önkormányzat előzetes vagy akár utólagos jóváhagyása nélkül több háztartási eszközt, köztük egy konyhai robotgépet, gőzölős vasalót, egy LCD televíziót, egy Blu-Ray lejátszót és még egy forróvíztárolót is vett önkormányzati pénzen. A közel 370 ezer forint értékű tárgyi eszközöket be sem mutatta, azok leltárba vétele kizárólag a számlák alapján történt, a nyilvántartásuk lapjának megjegyzés rovatában csak annyi szerepelt, hogy a polgármester személyes használatában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában