segítenek a bajban

2020.06.12. 20:00

Közel százszor is riaszthatják a tűzoltókat vihar után

A nyár és a tél a szélsőséges időjárás miatt a szokásosnál több kihívást jelenthet a lánglovagoknak, mivel nem csak tűzeseteknél kell helyt állniuk.

Fotó: Napló-archív

Az utóbbi néhány nap kétségtelenül az esőről és a nyári zivatarokról szólt, amelyek időnként igen nagy széllel és nagy mennyiségű csapadékkal érkeztek. Ezek gyakran károkat is okoznak, a műszaki mentésben pedig a tűzoltók vállalnak nagy szerepet.

Papp-Kunkli Nóra, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője megkeresésünkre kifejtette, minden évben van olyan időszak, amikor a viharkárok miatt megnövekedik a műszaki mentések száma. Több évre visszatekintve pedig az látszik, hogy ezek igen hullámzó grafikont alkotnak. Hozzátette, az is nagyon változó, hogy hol, milyen és mekkora károkat okoz az időjárás. 2019-ben például egy nagy nyári vihar Létavértes épületeit, fáit tépázta meg leginkább, de Debrecenben is képes minden alkalommal komoly károkat okozni az időjárás.

A szóvivőtől megtudtuk, egy-egy viharos napon, amikor órákig erős szél fúj, nem ritka az sem, hogy hetven helyszínre riasztják a tűzoltókat. Legtöbb esetben a viharban megsérült faágak, kidőlt fák miatt van szükség a segítségükre. De gyakran előfordul az is, hogy a települések között egy útra dőlt fa vagy egy nagy méretű faág veszélyezteti a forgalmat, alkalmanként viszont teljesen le is zárja az egyes útszakaszokat. Településen belül leginkább a villanyvezetékekre ráeső, majd azokon fennakadó faágak okozzák a problémát. Ilyen esetben a tűzoltók mellett az áramszolgáltató szakembereire is szükség van az áramtalanítás miatt, ugyanis a műszaki mentést csak ezután lehet megkezdeni.

Fontos a sorrend

Abban az esetben, ha egy-egy vihar miatt egyszerre sok riasztás érkezik, akkor fontos felállítani egy prioritási sorrendet, mivel a tűzoltók feladata többek között az, hogy a károkat a lehető leghamarabb felszámolják. Ennek megfelelően a riasztásokat gyorsan fel kell mérniük, majd meg kell szervezni a vonuló egységeket.

„Ebben a tevékenység irányítási központ szakembereinek van kiemelt feladata. A június első hétvégéjén lecsapott vihar gyorsan lezajlott, vasárnap tizenhat riasztásuk volt a tűzoltóknak. Nem ritka, hogy a vihar után még néhány napig vannak olyan esetek, amikor egy-egy fa, faág miatt értesítik a tűzoltókat. Gyakran azonban a lehasadt faág nem jelent életveszélyt, nem akadályoz semmit, ilyenkor nem is a tűzoltóknak kell a fát kivágniuk.” – foglalta össze Papp-Kunkli Nóra.

Hozzátette, a nyári, viharos időjárás mellett a téli időszak ad még több, nagyobb munkát a lánglovagoknak, akiket ekkor elakadt járművekhez és a jeges út miatt történő balesetekhez riasztanak leginkább. Kritikus időszakot jelent még egy nagyobb havazás után az olvadás is, ekkor a belváros nagyobb épületeihez kell kivonulniuk, mivel a tetőről hirtelen lezúduló hó vagy jég elég nagy veszélyt jelent a járókelőkre.

BR

Megelőzhető a baj

A nyári viharok miatt keletkezett károk könnyen megelőzhetőek, csak egy kis odafigyelés szükséges. A szóvivő felhívta rá a figyelmet, hogy a szél általában azokban a fákban tesz kár, amelyek korábban már valamilyen okból megsérültek, esetleg néhány águk már ki is száradt. Ezeknek látható jelei vannak, így érdemes ezekre odafigyelni, levágni őket még azelőtt, hogy egy nagyobb vihar érkezne. Ezen felül a sok eső akkor okoz még gondot, ha a víz elönti a pincéket, amelyekből ki kell szivattyúzni a vizet, amihez sokan szintén a tűzoltók segítségét kérik. Ennek megelőzésére az egyik legjobb mód az, ha a vízelvezetőket tisztán tartjuk, hogy az esővíz a megfelelő helyre folyjon el.

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában