Előzzük meg a bajt!

2020.04.08. 16:06

Jön a tavasz, nőhet a tűzgyújtások száma

Más megyékhez képest Hajdú-Biharban még nincs tilalom.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A tavaszias, meleg időjárás már az ajtónkon kopogtat, a koronavírus miatt azonban szinte mindenki otthon, esetleg az emberektől távol, a természetben fogja tölteni a húsvéti ünnepeket. A privát kertekben, erdős területeken a szabadtéri sütögetések száma megnőhet, ez pedig magával hordozhatja a tűzgyújtások számát, ami könnyen tűzesetekhez vezethet.

Fő az óvatosság

Papp-Kunkli Nóra, Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szerint a térségben a megszokotthoz képest idén alacsonyabb a szabadtéri tüzek száma, ám a javuló időjárás ezen könnyen változtathat.

– Eddig 163 szabadtéri tűzhöz riasztották idén a Hajdú-Bihar megyei tűzoltókat, tavaly ebben az időszakban már 400 eset fölött jártunk. A csapadékosabb időjárás kedvezett a tűzmegelőzésnek. De jön a jó idő, és sokan a kerti szerszámokat öngyújtóra cserélik. Úgy gondolják ez a leghatékonyabb módja annak, hogy az elszáradt növényektől megszabaduljanak. Ez pedig nagyon felelőtlen ötlet! Amellett, hogy a talaj élővilágát elpusztítja, erdőket semmisíthet meg, a levegőt szennyezi, a lakóházakra, így az ott élőkre is veszélyt jelenthet az elhatalmasodó szabadtéri tűz. A tüzek megelőzésében némi segítséget nyújtanak az önkormányzati rendeletek. Bár a hatályos jogi szabályozás tiltja a kertihulladék-égetést, de a tiltás alól az önkormányzatok helyi rendeletben felmentést adhatnak. Ekkor szabályozhatják az égetés feltételeit, körülményeit, előírhatják, hogy mely napokon, hány órakor engedik meg a lakosaiknak a felhalmozott kerti hulladék elégetését. Így lehet az, hogy van a megyében olyan település, ahol tavasszal és ősszel hétköznap – a déli órák kivételével – délután hatig lehet égetni, fél köbméternél kisebb kupacban. Azok a városok, ahol az önkormányzatok ezzel szemben nem hoztak ilyen rendeletet, ott a hatályos jogszabály lép életbe, vagyis tilos kerti hulladékot égetni. Ilyen például Debrecen is.

Nincs még tilalom

A külterületen keletkező, akár több hektárt is érintő lángokat a tűzgyújtási tilalom tudja megfékezni, megakadályozni. Amikor a tűzesetek bekövetkezésének valószínűsége nagy, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal erdészeti igazgatósága tűzgyújtási tilalmat, fokozott tűzveszélyes időszakot állapíthat meg és hirdethet ki.

Országosan már hét megyében rendeltek el tűzgyújtási tilalmat, ám Hajdú-Bihar megye nem tartozik jelenleg a tilalom alatti megyék közé.

Amennyiben változik a helyzet, fontos tudni, milyen korlátozások lépnek életbe: – Tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, a fásításokban és az ezek kétszáz méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon. Ide értendők a felsorolt területeken található tűzrakó helyek, a vasút és közút menti fásítások, de tilos a parlag- és gazégetés is – osztotta meg a Naplóval Papp-Kunkli Nóra.

PSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában