ügyeleti hírek

2020.04.26. 10:25

A tűz és a szél is komoly gondokat okozott

Szombaton a nagy szél miatt számtalan beavatkozást hajtottak végre a tűzoltók, a rendőrök pedig a kijárási korlátozások megsértése miatt figyelmeztettek és birságoltak.

Fotó: Matey István

Fotó: Matey István

Szombat éjjel Nyírmihálydiban, a Gelsi és Csonka út kereszteződésénél körülbelül négyezer méteren égett az aljnövényzet. A lángokat a nyíradonyi hivatásos tűzoltók fékezték meg.

A reggeli órákban a Hajdúnánás és Balmazújváros közötti úton egy személyautó az árokba hajtott. A hajdúnánási tűzoltók a jármű áramtalanítását végezték el.

Balmazújvároson a Bartók Béla utcában egy telefonvezeték lógott az úttestre, veszélyeztetve ezzel a közúti forgalmat. Az önkormányzati tűzoltók az akadályt képező kábelt eltávolították.

Szombaton délben Berettyóújfaluban a Temesvári utca végén égett foltokban az avar. A berettyóújfalui tűzoltók vízsugár mellett kéziszerszámokat használtak a tűz eloltására.

Kora délután Hajdúdorog külterületén egy hetvenöt négyzetméteres, vályogfalazatú, nádfedeles, magára hagyott épület tetőszerkezete égett teljes terjedelmében. A hajdúnánási tűzoltók két vízsugárral fékezték meg a lángokat.

Közel harminc tűzoltói beavatkozásra volt szükség délután csak Debrecen területén a hirtelen támadt szél okozta károk miatt. Vonultak a debreceni hivatásos tűzoltók többek között a Kígyó, a Hadházi, a Vargakert, a Munkás, a Faragó, a Puzdra és a Vak Bottyán utcára is. A segélykérés legtöbbször azért érkezett, mert a lakókörnyezet közvetlen közelében a fa megdőlt, vagy az ág törött meg s ezzel a gyalogos forgalmat, illetve a parkoló autókat veszélyeztette. A tűzoltók kézi erővel, vagy láncfűrész használatával távolították el a sérült ágakat. Történt olyan eset is, amikor a fa telefon vagy villanyvezetékre dőlve okozott problémát. Úttestre is dőlt fa a szélviharban Debrecenben. Az akadályt a tűzoltók távolították el.

Hajdúsámsonban, a Szatmári utca végén égett a kanális partja, amit egy vízsugárral oltottak el.

Kora délután Fülöp és Bánháza között vágási hulladék égett körülbelül öt hektár területen, ami erdőt veszélyeztetett. A debreceni tűzoltók mellett részt vettek az oltásban a mátészalkai, a nyíradonyi, a nyírbátori, a hajdúböszörményi és a berettyóújfalui tűzoltók is. Az oltást a Hajdú-Bihar megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította.

A létavértesi önkormányzati tűzoltókat a Rákóczi utcába hívták, ahol egy négy méter magas tuja kerítésre és villanyvezetékre dőlt. Monostorpályiban a Bajcsy Zsilinszky utcában szintén kidőlt fa eltávolítását végezték el a létavértesi tűzoltók.

Kabán a Liget utcában és a Rákóczi utca végén is égett a száraz aljnövényzet, amit a kabai tűzoltók vízsugárral oltottak el – foglalta össze a történteket a katasztrófavédelem.

A rendőrség közleménye szerint a Hajdú-Bihar megyei rendőrök az elmúlt 24 órában négy személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek, amelyek közül kettő súlyos és kettő könnyű sérüléssel végződött.

A szolgálatot ellátó állomány öt személyt fogott el, akiket bűncselekmény elkövetésén értek tetten. A rendőrök hét főt állítottak elő, ebből kettő főt bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt. Biztonsági intézkedés egy esetben történt.

A kijárási korlátozásról szóló 71/2020. (III. 27.) Kormányrendeletben szereplő korlátozó intézkedések megszegése miatt 2020. március 28. 0 óra és 2020. április 22. 24 óra közötti időszakban Hajdú-Bihar megyében a rendőrök összesen 301 alkalommal éltek a figyelmeztetés lehetőségével, 403 fővel szemben helyszíni bírságot szabtak ki, és 466 szabálysértési feljelentést tettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában