balesetveszélyes

2020.01.17. 07:28

Még nem szabad a jégre menni!

A hetek óta tartó, többnyire napközben is fagyos időjárás hatására egyre több Debrecen környéki tó vize fagy be.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

A rendőrség közölte: amennyiben a „hízásban” lévő jég legalább 8 centiméter vastag, egy felnőtt mehet rá. (Ugyanakkor egyedül senki ne kísérletezzen ezzel, mert ha beleszakadunk, nem lesz, aki segítsen.) Ha a jégpárna már minimum 12 centiméteres, akkor elvileg már egy csoportot is elbír. Szánkózni, fakutyázni biztonságosan akkor lehet, ha a megszilárdult vízréteg vastagsága meghaladja a 18 centimétert.

Információink szerint ehhez képest a Debrecen határában található tavakon jelenleg mindössze 3-5 centiméter között váltakozik a jég vastagsága, vagyis bármennyire is csábító, még senki ne merészkedjen rá.

A vonatkozó rendeletek szerint csak jól befagyott tavak jegére szabad rálépni. A biztonságosnak ítélt jégre is tilos rámenni éjszaka, korlátozott látási viszonyok között, járművel, (a biztonságos munkavégzés kivételével) kikötők és veszteglőhelyek területén, valamint a folyókon.

Jól megjelölni a léket

A szabad vizek jegére nemcsak a sportolásra, csúszkálásra vágyók mennek, hanem azok is, akik horgászat, illetve szellőztetés céljából léket vágnak. Utóbbi esetén a jégmentessé vált területet legalább 50 méter távolságból felismerhető módon meg kell jelölni. Az 1 négyzetmétert meghaladó területű léket nem elég megjelölni, azt egyméteres magasságban, legalább 10 centiméter széles piros-fehér csíkozású korláttal körül kell határolni.

Mit tegyünk, ha beleesünk?

A rendőrség szerint a befagyott tavon nagy csoportban nem szabad szorosan egymás mellé állni, és érdemes folyamatosan mozogni, nem egy helyben ácsorogni. A jégen tartózkodáskor gyanús ropogás, recsegés esetén, azonnal feküdjünk hasra, hogy a jég minél nagyobb felületen legyen terhelve, és próbáljuk meg a legközelebbi biztos pontot (partot, stéget) hason csúszva elérni. Beszakadás esetén kerüljük a felesleges mozdulatokat, hogy a ruházatban keletkezett szigetelő légréteg ne tudjon kijönni. Igyekezzünk a jég szélében megkapaszkodni, és lábbal a legközelebbi biztos pont felé lökni magunkat, közben segítséget kérni. Partot érés után azonnal menjünk meleg helyre, szárítkozzunk meg, és igyunk forró, meleg italt, de kerüljük a kávé és az alkohol fogyasztását – ismertette a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság.

A jövő hétig gyarapodhat

A biztonságosan járható tavi jég kialakulásához még leg­alább két hétig az elmúlt napokhoz hasonló fagyos időre lenne szükség. Ehhez képest csütörtökön Debrecen környékén hosszú idő után kisütött a nap, ami olvadást okozott. Az időjárás-előrejelzés szerint régiónk fölött átmenetileg visszazáródik a ködtakaró, megint jön az egész napos pára, a fagy. Vasárnap este, hétfőn viszont erős széllel front érkezik, mely várhatóan kisöpri a hideget.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában