advent

2019.12.01. 15:22

Ne a lakástűz jelentse az otthon melegét az adventi időszakban!

Az ünnepek környékén sokkal többször riasztják a tűzoltókat lakástüzekhez, mint az év többi hónapjában.

Fotó: Illusztráció, Shutterstock

Az év utolsó hónapja leginkább az adventi és a karácsonyi készülődésről szól, ám ez egyben azt is jelenti, hogy a tűzoltóknak az átlagosnál többször kell tűzesetekhez vonulniuk. Tavaly decemberben Hajdú-Bihar megyében összesen 29 alkalommal érkezett be riasztás lakástűzről a katasztrófavédelem munkatársaihoz – tudtuk meg Papp-Kunkli Nórától, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől.

Hozzátette, az ünnepek idején 50 százalékkal is megugorhat a bejövő hívások száma. A balesetek elsősorban az emberi mulasztásoknak tudhatók be, éppen ezért fontos az, hogy mindenki körültekintő legyen az otthonában.

A konyha a veszélyforrás

A tüzek nagy része nem az adventi koszorúk miatt, hanem főzés és fűtés közben történik. Éppen emiatt fontosak az egyszerű szabályok: tilos a konyhában felügyelet nélkül hagyni a tűzhelyet, a kályhák, valamint a kandallók esetében pedig figyelni kell az esetlegesen kipattanó szikrákra, ha el akarjuk kerülni a bajt.

Főzés közben az egyik legnagyobb veszélyt a kigyulladt zsiradék jelenti, amit nem szabad vízzel oltani, ugyanis a víz miatt az olaj kicsapódik, égési sérüléseket okozhat, a közelben lévő tárgyakat pedig meggyújthatja. Ehelyett az edényt le kell fedni, a tűzhelyet pedig ki kell kapcsolni, el kell zárni.

Amennyiben nem sikerül megfékezni a felcsapó lángokat, úgy azonnal hívni kell a 112-es segélyhívó számot, ezzel egy időben pedig el kell hagyni a házat, mivel nem csak a tűz, hanem a füst is veszélyes, komoly sérüléseket okozhat.

BR

Tanácsok az ünnepek idejére:

  • Az égő gyertyákat ne helyezzük éghető anyagok közelébe!
  • Mivel az adventi koszorúk többségének az anyaga is éghető, mindenképpen tegyünk alájuk tűzálló anyagból készült tálcát!
  • Ne hagyjuk felügyelet nélkül az égő gyertyákat! Ha elhagyjuk a helyiséget, mindegyik gyertyát oltsuk el!
  • Amennyiben a legnagyobb elővigyázatosság mellett mégis bekövetkezik a baj, azonnal hívjuk a 112-es segélyhívó számot!
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában