Bíróság

2019.11.28. 15:58

Súlyosította a Debreceni Törvényszék a fancsikai orvvadászok ügyében hozott ítéletet

Súlyosította jogerős ítéletében november 28-án a Debreceni Törvényszék annak a két vádlottnak a büntetését, akiket korábban a Debreceni Járásbíróság lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntettében, orvvadászat bűntettében és lopás vétség kísérletében bűnösnek mondott ki – áll a törvényszék közleményében.

Mint írják, B. L.-t másodfokon – a korábbi 2 év 6 hónap helyett – 3 év 6 hónap fegyházbüntetésre ítélte, míg társával, B. Á.-val szemben a korábban kiszabott szabadságvesztés büntetés tartamát 2 évre súlyosította, 3 év próbaidőre felfüggesztve. Az elsőrendű vádlott, mint többszörös visszaeső feltételes szabadságra nem bocsátható. A bíróság kötelezte a vádlottakat, hogy 15 napon belül a vadásztársaság számára kártérítésként egyetemlegesen fizessenek 200.000 forintot.

A bíróság által megállapított tényállás szerint B.L. és fia, B.Á. 2016 elején a debreceni használtcikk-piacon egy ismeretlen személytől, közösen vásárolt egy hangtompítóval és távcsővel felszerelt lőfegyvert, valamint 100 darab lőszert. A vádlottak 2016. szeptember 27-én délután a Fancsika 2. számú tó környékére, az Egyetértés Vadásztársaság vadászterületére mentek, ahová magukkal vitték a fegyvert és legalább 77 töltényt is. A bírósági közleményből kiderül: a vadászterületen elejtettek egy 22 és egy 24 kilogrammos őzsutát. Az egyiket elszállították a kilövés helyéről, a másikat a közelben lévő út széléhez vitték. Valaki észrevette a két férfit, ezért a vádlottak hátrahagyták a 22 kilogrammos őzet, és elhagyták a helyszínt. Nagyjából 2 kilométerrel arrébb a másik őzsutát egy zsákba tették, és a fegyverrel, lőszerekkel együtt elrejtették. B.L. és B.Á. vissza akart menni a hátrahagyott őzért is, de a mezőőrök feltartóztatták őket és értesítették a rendőrséget. A két vádlott soha nem rendelkezett fegyvertartási engedéllyel, és nem volt vadászati jogosultságuk sem. A vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló FVM rendelet szerint az őzsuta vadászati értéke 100 ezer forint – áll a törvényszéki tájékoztatásban.

Felegyiné dr. Szabó Ágnes, a büntetőtanács elnöke a szóbeli indoklás során kiemelte, hogy a korlátozott felülbírálat során a másodfokú bíróság megállapította, hogy eljárásjogi szempontból a Debreceni Járásbíróság eljárása törvényszerű volt. A törvényszék indokolásában rámutatott arra, hogy a két vádlott vonatkozásában indokolt a kiszabott büntetés mértékének súlyosítása, amely azonban az enyhítő körülmények nyomatékos figyelembevételével az elsőrendű vádlott vonatkozásában még mindig kedvezőbb a büntetés középmértékéhez, azaz a 9 év 6 hónaphoz viszonyítva, míg a másodrendű vádlott még nem töltötte be a 24. életévét, így fiatal felnőttnek számít.

Ezek is érdekelhetik