Mindenkit várnak haza!

2019.11.12. 18:30

„Óvatosabbak kellene lennünk az utakon”

A balesetek fokozott odafigyeléssel elkerülhetőek lennének.

20191109 Debrecen fotó: Matey István MI Hajdú-Bihari Napló Halálos motoros baleset történt a Kassai úton.

Fotó: Matey István

Az elmúlt időszakban nem csak az országban, Hajdú-Bihar megyében is rengeteg közúti baleset történt, ami miatt néhány napja vörös kódot adott ki a rendőrség országosan. A rendelet egyfajta figyelemfelhívás, ami a közlekedőket arra ösztönzi, óvatosabban járjanak el az utakon. A múlt szombaton egy motoros és egy személyautó ütközött össze Debrecenben, a Kassai úton, a baleset következtében a motor vezetője és utasa is életét vesztette.

 

A történések miatt a Napló felkereste Pongor Zsoltot, a Hajdú-bihari Motorosok Egyesületének elnökét, aki szakmai tanácsai mellett elmondta, hogyan alkalmazkodjunk az időjárási viszonylatokhoz.

„Közlekedés szempontjából az őszi időszak mindenképpen több veszélyt tartogat. Csúszós időben mérsékeltebb sebességgel, egyenletesen kell haladni az utakon, és kerülni kell a hirtelen gyorsítást, az erős fékezést, és főleg kanyarban fokozott óvatossággal szükséges kezelni a motort”

– kezdte a tájékoztatást.

Az elmúlt időszakban bekövetkezett balesetek miatt a hajdú-bihari rendőrök korábbi közleményükben írták: kérik a járművezetőket és a közlekedés összes résztvevőjét, hogy tartsák be a szabályokat, legyenek nagyobb figyelemmel és körültekintéssel másokra és saját magukra is. Továbbá felhívják a közlekedők figyelmét, hogy a megváltozott őszi útviszonyokat jelzi: több a kisodródás, megcsúszás az utakon. Pongor Zsolt hasonlóan vélekedett az útviszonyokkal kapcsolatban, elmondta, hogy a hideg aszfalt, és a szintén hideg gumiabroncs miatt csökken a motor tapadása az útfelületen, ezért fokozottabb a megcsúszás lehetősége. – A reggeli köd, a nyirkos idő, a hulló falevél csak fokozza az utak csúszósságát. Ősszel, mikor az éjszakák hűvösek, és nappal is csak rövid időre melegszik fel a levegő, a gumi nem éri el az optimális tapadási tulajdonságait, ezért az őszi hűvös idők beköszöntével romlik a gumi tapadása, és főleg kanyarban, illetve hirtelen erős fékezésnél nő a megcsúszás lehetősége.

„A nyári hónapokkal ellentétben a gépkocsivezetők egyre kevésbé számítanak motorosokra az utakon, ezért a járművek holtterében haladva gyakrabban fordulhat elő, hogy nem veszik észre a motorost”

– hívta fel a figyelmet.

Alázat, udvariasság

Sok embertől halljuk, hogy nem adnának fiatal felnőtteknek motorból jogosítványt, mert nem tudnak olyan óvatosan vezetni, mint a felnőtt, rutinosabb vezetők. Megyénkben is több motoros balesetről hallani, valamint az országban is számos kétkerekű okoz gondatlanságból elkövetett karambolt, de vajon mit mond a motorozás szerelmese? – Nem feltétlen korhatárhoz kötném a motorozást. Már iskolás kortól rendszeres KRESZ-oktatással, és helyes közlekedési magatartásra neveléssel, a járművezetés közben alázatra, udvariasságra, kompromisszumra, együttműködésre képes ember alkalmas kortól függetlenül a motorozásra. Természetesen minél több kilométert motorozik valaki, annál gyakorlottabbá válik, tehát egy veszélyes kanyarban jobban teljesít. De hogy ki mennyi idő után válik rutinossá, az a levezetett kilométer mellett egyén- és adottságfüggő – fűzte hozzá.

Ingerült vezetők

Pongor Zsolt sem tudja megmondani, hogy az elmúlt hónapokban miért nőtt országosan a balesetek száma, viszont a sofőrök magatartása szerinte nagyban hozzájárul a szerencsétlenségekhez. – A legtöbb vezető ingerült, feszült, és ez egy arrogáns agresszív közlekedési morált eredményez, ami hozzájárul a balesetek kialakulásához. Mindenképpen óvatosabbak kellene lennünk az utakon, vannak nevelő célú, és gyakorlatszerző tréningek (több ingyenes is szerveződik), amelyek megoldást eredményezhetnének. Viszont nagyon nehéz bevonzani azt a célközönséget, akiknek a leginkább szüksége lenne rá.

„Nem tartom magam szakértőnek, csak szeretek motorozni, ezért a lehető legtöbb időt töltöm nyeregben. Úgy vélem, talán a leggyakoribb hiba, a túlzott és indokolatlan magabiztosság, ami felelőtlen, és veszélyes helyzetek bevállalását eredményezi”

– mondta.

Intenzív kampány a rendőrségtől

Hajdú-Bihar megye baleseti helyzete még az elmúlt napok eseményeinek tükrében is csökkenő tendenciát mutat. Ez mind igaz a baleset számára is, és csökkenés mutatható a halálos kimenetelű, valamint a súlyos és a könnyű sérüléssel végződő balesetekben is – tájékoztatta lapunkat Bacsó Attila rendőr alezredes, a Hajdú-Bihar Megyei Balesetmegelőzési Bizottság ügyvezető elnöke.

– Folyamatosan ellenőrizzük a balesetek bekövetkezéséhez vezető főbb okokat, elsősorban a mozgásban elkövetett szabálysértéseket (sebességtúllépést, szabálytalan előzést, tilos jelzésen áthaladást, elsőbbségi szabályok megszegését).

A balesetek során bekövetkezett sérülések súlyossági fokának csökkentése érdekében a rendőrök a passzív biztonsági eszközöket – biztonsági öv használata, bukósisak viselése – is folyamatosan ellenőrzik. Nagy hangsúlyt fektetünk továbbá arra is, hogy leszoktassuk a járművezetőket arról, hogy vezetés közben szabálytalanul használják a mobiltelefonjaikat – hangsúlyozta.

Tavaly szeptembertől intenzív kampányba kezdett a rendőrség. A vörös kód azért került kiadásra, hogy a közlekedők komolyan is vegyék a riasztást.

„Többségében súlyos szabályszegés áll a szerencsétlenségek hátterében, de történtek olyan esetek is, amikor kisebb hiba, pillanatnyi figyelmetlenség okozta a tragédiát.”

A rendőrség elsődleges és legfontosabb célja a megelőzés, amit a fiatalabb korosztálynak már óvodában, iskolában interaktív előadások keretein belül, míg az idősebbeknek tájékoztatókon, rendezvényeken próbálnak átadni. Az üzenet minden esetben az, hogy a közlekedők előzzék meg a bajt, és minden esetben tartsák be a rájuk vonatkozó szabályokat.

Azokkal szemben, akik közlekedésük során szándákosan szegnek szabályt – veszélyeztetve ezzel saját, valamint mások életét, testi épségét –, ezután is határozottan fel fogunk lépni, és minden olyan eszközt alkalmazni fogunk, ami gátat szabhat a kedvezőtlen folyamatoknak – tette hozzá.

Nagy Emese

Borítókép: halálos motoros baleset történt szombaton a debreceni Kassai úton, a karambolban ketten életüket vesztették

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában