megvan a döntés

2019.11.06. 15:26

Egyeki horror: elítélték az élettársát hátba szúró férfit

A Debreceni Törvényszék november 6-án előkészítő ülésen ítéletet hirdetett annak férfinak az ügyében, aki egy késsel mellkason, majd hátba szúrta élettársát Egyeken, olvasható a bírósági közleményben.

A férfi az előkészítő ülésen beismerő vallomást tett, a terhére rótt bűncselekmény elkövetését elismerte – derül ki a Debreceni Törvényszék tájékoztatásából. Mint írják, a bíróság elfogadta a beismerő vallomást, Dr. Horváth Péter bíró a vádlottat bűnösnek mondta ki életveszélyt okozó testi sértés bűntettében, ezért őt 4 év börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte. A férfi a büntetés kétharmad részének kitöltését követően feltételes szabadságra bocsátható.

A vádlott az utolsó szó jogán elmondta, hogy megbánta tettét, élettársától bocsánatot kért, amit a nő elfogadott, és kibékültek.

A bírósági tényállás szerint a 60 éves vádlott és a sértett 2002-ben létesítettek élettársi kapcsolatot, amely a bűncselekményt megelőző pár évben megromlott. Ehhez – mint az a híradásban áll – az a körülmény vezetett, hogy a sértett az élettársát folyamatosan alaptalanul gyanúsította azzal, hogy különböző nőkkel viszonyt folytat. Az elmérgesedő viszony további oka az volt, hogy szerény jövedelmük miatt megélhetési problémákkal küzdöttek.

A sértett és élettársa 2019. április 9-én egyeki házukban este szóváltásba keveredtek, a nő továbbra is azzal gyanúsította a férfit, hogy viszonyt folytat egy másik nővel. Reggel a férfi békülési szándékkal közeledett a nőhöz, aki ezt elutasította, és újabb veszekedés alakult ki közöttük. A vádlott feldúlt állapotban felkapott egy 20 centiméter pengehosszúságú konyhakést, odalépett a nőhöz, akit megöléssel fenyegetett, majd mellkason szúrta – írja a Debreceni Törvényszék. A sértett felállt, és megpróbálta kicsavarni a kést a vádlott kezéből, ami nem sikerült. Rövid dulakodást követően a sértett hátat fordított a férfinak, és elindult. A vádlott ezután a nő háta közepébe szúrta a kést. A vádlott a cselekmény elkövetése után azonnal bejelentést tett a segélyhívó központba, és mentőt, valamint rendőrt kért a helyszínre. A mentőszolgálat diszpécsere utasításokkal látta el a férfit, hogy miként csillapítsa a sértett vérzését, valamint felszólította, hogy a kést ne húzza ki a sértettből. Rövid időn belül a háznál megjelentek a rendőrök, akik a férfit elfogták és előállították, a sérült nőt pedig mentőhelikopter szállította el a helyszínről – áll a bírósági közleményben. Mint írják, a sértett a bántalmazás következtében életveszélyes sérülést szenvedett, közvetlen életveszélyes állapotba azonban nem került, a súlyosabb eredmény bekövetkeztét a vádlott a rendőrség és a mentőszolgálat felé tett önkéntes akaratelhatározásból tett bejelentéssel elhárította.

Az ítélet meghozatala során Dr. Horváth Péter bíró kiemelte, hogy a döntés meghozatalához a törvényi feltételek adottak voltak, a vádlott nem vitatta a vádiratban foglaltakat, a bíróság pedig egyetértett az ügyészi indítvánnyal a büntetés mértékét illetően. A bíróság súlyosító körülményként értékelte, hogy a férfi a bűncselekményt idős hozzátartozó sérelmére követte el, továbbá a családon belüli erőszakos bűncselekmények országos és helyi elszaporodottságát. Ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a férfi büntetlen előéletű, beismerő vallomást tett, valamint a sértetti közrehatást.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője és védője három munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére.

A bíróság végzésében a férfi letartóztatását fenntartotta a kiszabott szabadságvesztés tartama miatt, valamint a bűnismétlés veszélye is fennáll, hiszen annak megszüntetése esetén újra a sértettel lakna egy háztartásban. A bíróság végzését az ügyész, a vádlott és védője is tudomásul vette, így az jogerős.

Ezek is érdekelhetik