bírósági sajtótájékoztató

2019.10.29. 15:23

Szokatlanul nyugodt volt a kampány

Fotó: Orosz Csaba

– Bírósági szempontból rendkívül nyugodt, kiegyensúlyozott és törvénytisztelő választási kampány folyt az október 13-ai önkormányzati választás előtt. Míg az 5 évvel ezelőtti ilyen szavazás kapcsán csaknem 100 ügy került a Debreceni Ítélőtáblára, most csak 41 – ismertette dr. Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla elnöke, a Debreceni Ítélőtábla és a Debreceni Törvényszék közös sajtórendezvényén Debrecenben, kedden.

Elmondta: Hajdú-Biharból most mindössze 10 ilyen jellegű beadványt kaptak választási bizottságoktól. Ezekkel összefüggésben 17 helybenhagyó határozatot hoztak, érdemi vizsgálat nélkül 14 kérvényt utasítottak el, 7 megváltoztató határozat született, 3 esetben pedig egyesítették az ügyeket. Ezeken belül 14-szer kezdeményezték a szavazatok újraszámlálását.

Kevesebb bűnelkövető

Dr. Kahler Ilona Márta, a Debreceni Törvényszék elnöke arról számolt be, hogy folyamatosan mérséklődik a büntetőügyek száma, amely szerinte valószínűleg elsősorban a munkanélküliség csökkenésének, bizonyos régiókban megszűnésének köszönhető. – Ma már nem feltétlen kell bűncselekményt elkövetni ahhoz, hogy a megélhetést bizonyos társadalmi réteg biztosítsa magának – jelentette ki. Kifejtette: a rendőrségi statisztikák szerint az elmúlt esztendőkben évről évre nagyjából 20 százalékkal mérséklődött az ilyen bűncselekmények száma. Az idei első háromnegyed évben is ez látszik. Ráadásul ezen ügyek egy része el sem jut el a vádemelésig.

Dr. Kahler Ilona Márta kiemelte, hogy elkészült a debreceni Perényi utcai épületük belső felújítása.

A korábban elhalasztott közigazgatási eljárási törvény módosításáról azt mondta, hogy az országgyűlés várhatóan még az őszi ülésszakán foglalkozhat ezzel.

A Debreceni Törvényszék elnöke hangsúlyozta, hogy december végére minden megyénkben található járásbíróságon (Hajdúszoboszlón, Püspökladányban, Hajdúböszörményben és Berettyóújfaluban is) kiépül az úgynevezett távmeghallgatási rendszer. Ennek jóvoltából a fogvatartottaknak, tanúknak nem feltétlenül kell személyesen megjelenni a tárgyalásokon, elég az internet segítségével összekötött rendszer egyik kamerája elé leülni. (Ilyen eszközökkel a Debreceni Járásbíróságon jelenleg 2, a törvényszéken 1 tárgyalóterem van felszerelve.)

Folytatódik a Balla-ügy

Szilágyiné dr. Karsai Andrea, a Debreceni Ítélőtábla elnökhelyettese kifejtette: a járásbíróságon folyamatban lévő ügyek 50-60 százaléka ma családjogi per, melyek rengeteg embert érintenek. – Mivel a bíróságok megítélése alapvetően ezen a szűrőn keresztül történik, igyekszünk ezen eljárások részleteiről az állampolgárokat minél alaposabban tájékoztatni – fogalmazott.

A folytatásban kiemelte, hogy sokat tesznek a bírák és az igazságügyi dolgozók képzéséért, a jövő héten például fogalmazóknak tartanak büntető- és polgáriper-szimulációs versenyt.

Az elnökhelyettes szavaiból az is kiderült, hogy a közeljövőben tárgyalnak majd egy szír-holland embercsempészési ügyet, szintén napirendre kerül a sok éve húzódó Balla Írma gyilkosság újabb tárgyalása, illetve egy nagyobb vesztegetési ügy is.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában