Pénzbüntetés lehet a vége

2019.06.04. 08:23

Fejlemény a nyíradonyi sorompótörés ügyében

A Debreceni Járási Ügyészség közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki a tilos jelzés ellenére behajtott a vasúti átjáróba és az egyik csapórúd a pótkocsinak ütközve letört – áll a Hajdú–Bihar Megyei Főügyészség híradásában.

Fotó: illusztráció, Pixabay

2018. július 6-án 18 óra 20 perc körüli időben a vádlott Nyíradony belterületén haladt egy nyerges vontatóból és a hozzá kapcsolt pótkocsiból álló járműszerelvénnyel. A fenti helyen és időpontban ideális időjárási és látási körülmények voltak, sütött a nap, a levegő hőmérséklete magas volt, és gyér volt a forgalom – részletezi az esetet az ügyészségi közlemény.

Tájékoztatásuk szerint a vádlott a jobbra tartási kötelezettségét megszegve – részben az útburkolat minősége miatt is – részben áttért az út bal oldali forgalmi sávjába, és folyamatosan így haladt. A fény- és félsorompóval biztosított vasúti átkelőhelyhez érkezve nem vette észre azt, hogy a fényjelző készülék már legalább másfél perce villogó piros jelzést adott, ezért kis sebességgel behajtott a vasúti átjáróba. Az áthaladás során a biztosító berendezés csapórúdja mozgásba lendült, majd annak egyike a járműszerelvény pótkocsijának bal hátsó részére záródott, és letört.

A cselekmény során személyi sérülés nem történt, azonban a vádlott magatartásával veszélyeztette a vasúti közlekedés biztonságát – írja a Hajdú–Bihar Megyei Főügyészség.

A vasúti átjáró biztosító berendezésének rongálódása a vádlott KRESZ szabályszegő magatartásának következtében jött létre.

A Debreceni Járási Ügyészség a bűncselekmény elkövetését beismerő vádlott ellen a közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A büntetővégzés meghozatalára irányuló vádiratban indítványt tett arra, hogy a járásbíróság tárgyalás lefolytatása nélkül, az iratok tartalma alapján a vádlottal szemben pénzbüntetést szabjon ki, továbbá a sértett képviselője által a nyomozás során előterjesztett polgári jogi igény érvényesítését utasítsa egyéb törvényes útra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában