Megvan az ítélet

2019.05.06. 14:15

Sikkasztás és sportfogadás: felfüggesztett börtön a szoboszlói hotel recepciósának

A Hajdúszoboszlói Járásbíróság május 6-án hirdetett ítéletet annak a vádlottnak az ügyében, aki a munkáltatója által rábízott pénzt elsikkasztotta – olvasható a Debreceni Törvényszék közleményében.

Fotó: Illusztráció, AFP / Jean Christophe Magnenet

Mint írják, a bíróság bűnösnek mondta ki Z. Zs.-t két rendbeli, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntettében, ezért őt halmazati büntetésül 2 év börtönbüntetésre ítélte 3 év próbaidőre felfüggesztve. A bíróság a sértettek polgári jogi igényének helyt adott, a vádlottat pedig kártérítésre kötelezte.

A vádlott az előkészítő ülésen lemondott a tárgyaláshoz való jogáról és a vádirattal egyező – a bíróság által is elfogadott – beismerő vallomást tett – derül ki a törvényszéki közleményből.

Az ítéleti tényállás szerint a 36 éves debreceni férfi Hajdúszoboszlón, egy szállodában éjszakai recepciósként dolgozott. Feladataihoz tartozott a kassza kezelése, valamint az ugyanott működő – egy egyéni vállalkozó által üzemeltetett – trafik esti zárásakor átadott bevételeinek megőrzése, egy széfben történő elhelyezése – részletezi az ügyet a Debreceni Törvényszék. Híradásuk szerint a férfi 2018. július 8-ról július 9-ére a recepción lévő kasszából eltulajdonított 270.000 forintot, amit el is költött. A következő alkalommal 2018. július 14-ére virradó éjjel a vádlott a rábízott pénztárból kivett 200.000 forintot, majd a teljes összeget sportfogadásra költötte. Mivel a férfi a szerencsejátékon elbukta a pénzt, ezért úgy döntött, hogy a trafik ugyancsak rábízott bevételéből fogja az összeget visszapótolni, így a részére átadott közel 1.600.000 forintból eltulajdonított 200.000 forintot, amit betett a szálloda pénztárába – áll a tájékoztatásban.

A törvényszéki közlemény szerint a vádlott 2018. július 14-én éjjel a recepció kasszájából 300.000 forintot vett ki, amit egyből sportfogadásra költött, mivel azonban ezúttal sem nyert, a hiányzó összeget a trafik bevételéből pótolta és tette be a szálloda pénztárába. Z. Zs. másnap éjjel a recepció pénztárából már 1 millió forintot vett ki, amit nyomban ismét sportfogadásra költött, és el is vesztett. A trafik korábbról megmaradt bevételét, több mint 1.100.000 forintot, a férfi eltulajdonította, egymilliót visszatett a hotel pénztárába, míg a megmaradt pénzzel együtt munkaidő után bement a Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányságra, ahol feladta magát.

Dr. Sal Ildikó bíró az ítélet indoklása során súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott a munkaadójával fennálló bizalmi viszonyt kihasználva okozott kárt, ugyanakkor enyhítő körülményt értékelte, hogy a férfi büntetlen előéletű.

Az ítélet nem jogerős, azt az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője három munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában